Kèrremes ènne loch

HASSELT -
In de provinciehoofdplaats zit er met de revuetitel weer Kèrremes ènne loch . Van 21 tot 29 september staan er 180 attracties op het Kolonel Dusartplein en de Koning Boudewijnlaan. Schepen Johan Vanmuysen maakte met de foorkramers weer prijsafspraken.

Nieuw dit jaar zijn de Booster , de Move It (twee helse machines die getipt worden als dé publiekstrekker) en de trampolines voor de jongste kermisbezoekers.

De Space Roller en de Outer Limits zijn dit jaar opnieuw van de partij. Dat ze vorig jaar ontbraken, had te maken met de strikte prijzen voor de tickets. Maar ook dit jaar werden in dat verband afspraken gemaakt. Een ritje op de kindermolen kost op weekdagen 1,25 euro en tijdens het weekend 1,50 euro. Een ticket voor een grote attractie betaalt de kermisganger op weekdagen 2,50 euro en tijdens het weekend 3 euro. Er zijn enkele uitzonderingen voor attracties met minder dan 10 zitplaatsen, zoals de Outer Limits met twee per cabine.

Kermis komt in oorsprong van kerkmis en een uur na hun ontvangst op het Hasseltse stadhuis -- vrijdag voor de opening om half zeven 's avonds -- gaan de foormensen naar de mis, opgedragen door monseigneur Schruers. Daarna biedt de deken een receptie aan met Hasseltse specialiteiten (lees: borrels, speculaas en kipkap).

's Anderendaags volgt dan de officiële opening met een magisch vuurwerk van Vangelabbeek, waarmee die in Moskou de publieksprijs won. Net op de eerste kermiszondag (22 september) valt de Europese dag Zonder auto mobiel in de stad . Er zijn zes bewaakte fietsenparkings en wie er zijn fiets plaatst, krijgt nog een gratis toegangsticket voor één van de stedelijke musea of de Japanse tuin.

Op kermisdinsdag zullen de marktbezoekers merken dat de markt met allerlei originele producten werd aangevuld. Donderdag trakteren de foorkramers 1.800 gehandicapten en hun begeleiders, met bovenop een verrassingsgeschenkje. Dan is het ook familiedag, met verminderde prijzen.

,,Het milieucharter werd vorig jaar goed opgevolgd'', constateert milieuambtenaar Hilde Pootemans die daar een vervolg aan wil breien. Acht controleurs zullen er op toezien.

Voor (fout)parkeerders toch even melden dat op zondag 15 september de opbouw van de foor op het Dusartplein start. Op de Boudewijnlaan is dat 's anderendaags vanaf 15 september. In het verleden werd dan stevig getakeld. (EJ)

Corrigeer

MEER NIEUWS