Ondernemer betaalt laagste belastingen in Hamont-Achel


Een onderzoek van Unizo-Limburg naar de gemeentebelastingen bracht aan het licht dat Hamont-Achel voor de ondernemers een ,,belastingparadijs'' is. Frank Vols, directeur Unizo-Limburg, en Unizo-stafmedewerker Patrick Buteneers pleitten voor een vereenvoudiging van de vele verschillende belastingen in de Limburgse gemeenten.

Unizo trachtte onlangs de verschillende belastingen die gemeenten opleggen aan vrije beroepen, detailhandel, horeca-zaken en ambachtelijke ondernemingen in kaart te brengen. Het bleek een hele klus. ,,We kwamen vlot aan de vijftig'', zegt Patrick Buteneers. Uiteindelijk vergeleek hij 16 belastingen die van groot belang zijn voor de ondernemer.

En wat blijkt? Hamont-Achel heeft zowel voor de vrije beroeper als voor de detailhandelaar en de horeca-uitbater het meest belastingsvriendelijke klimaat. Wil je een ambachtelijke onderneming uit de grond stampen, dan verhuis je best naar Neerpelt.

Opvallend is echter dat het verschil in belastingsdruk toch wel opvallend groot is. Iemand met een vrij beroep kan in Borgloon immers anderhalve keer meer betalen dat zijn collega die het geluk heeft in Hamont-Achel te wonen.

Nog opvallender is het bij de detailhandel. Heb je een zaak in Leopoldsburg betaal je zo maar eventjes drie keer zoveel als voor een gelijkaardige zaak in Hamont-Achel. Hetzelfde gaat op voor de ambachtelijke ondernemer die in Maasmechelen drie keer dieper in de geldbeugel kan tasten dan het geval zou zijn als hij in Neerpelt een zaak zou hebben. De kroon spant Sint-Truiden echter waar een horeca-uitbater drieënhalve keer meer betaalt dan zijn collega in (opnieuw) Hamont-Achel.

De belastingsdruk is, wat de aanvullende personenbelasting en de opcentiemen op de onroerende voorheffing betreft, in Limburg trouwens de op een na hoogste van Vlaanderen. André Remans, voorzitter Unizo-Limburg hoopt dat de gemeentebesturen tijdens het opmaken van de nieuwe gemeentebegroting rekening zouden houden met de toch al zo hoge belastingsdruk. ,,Het kan toch niet dat de gemeentebesturen heel wat belastingsverhogingen gaan afwentelen op de ondernemers, die zo al barre tijden beleven.''

In het zog van deze vergelijkende studie hekelde Frank Vols nog eens de vele initiatieven voor laaggeschoolden en kansarmen. ,,We zijn de laatste om de sociale economie te bekritiseren; maar er zou toch een beetje meer orde moeten komen in de vele initiatieven die nogal eens uitdraaien op oneerlijke concurrentie met de ondernemers.''

Corrigeer

MEER NIEUWS