Sint-Laurentius Bocholt organiseert Limburgs Dames Schuttersfeest

,,Als het maar niet regent''


Schutterij Sint-Laurentius Bocholt staat aan de vooravond van het Limburgs Dames Schuttersfeest (LDS). Na een heel jaar voorbereiding en hard labeur kan zondag 15 september het inter-Limburgse cultuurspektakel losbarsten. De gemeente Bocholt is niet aan haar proefstuk. Na twee keer OLS-gastvrouw te hebben gespeeld en met in 1997 al een LDS-organisatie op haar naam, neemt ze met plezier de elfde editie van het LDS erbij. Uiteraard bedekt met de schuttersmantel der liefde van burgemeester Jos Michels.

Alles heeft zondag plaats op het 6 hectare grote terrein aan De Damburg. Niet minder dan 62 schutterijen met in totaal 192 drietallen nemen deel aan deze hoogdag voor vrouwelijke schutters uit de beide Limburgen. Schutterij Sint-Laurentius werd bij de organisatie gesteund door een team onder leiding van schepen Stijn Van Baelen. De man fungeert als voorzitter van de Stuurgroep LDS-2002 Bocholt.

,,Heel de gemeente is er fier op dat onze schutsters voor de tweede maal in de geschiedenis van het LDS deze manifestatie naar Bocholt wisten te halen'', lacht een gelukkige Van Baelen. ,,Het LDS-gebeuren van vijf jaar geleden was al een schot in de roos. Ook nu zijn we er rotsvast van overtuigd dat het een spetterend succes wordt. Hoe kan het anders? Al een jaar lang zijn tientallen mensen in vijf werkgroepen in de weer om een eenvoudig, gezellig tweede Bocholter LDS op het getouw te zetten.''


Ut
De triomf in 2001 in Molenbeersel was Sint-Laurentius van harte gegund. Het damesdrietal -- Nancy Meyssen, Hetty Merckelbagh en Nicole Ketelbuters -- bracht d'n Ut opnieuw naar Bocholt. Deze felbegeerde bronzen wisseltrofee is de vrouwelijke tegenhanger van d'n Um en geeft gestalte aan de overwinning.

En de weergoden? ,,Die laten ons zondag toch zeker niet in de steek'', zegt LDS-secretaresse Nicole Ketelbuters vertwijfeld. ,,Niettemin zijn we op slechte weersomstandigheden voorbereid. Bij zware regenval wordt de folkloristische optocht door Bocholt ingekort. De voorziene 1.800 meter worden er dan 800. Het korpsschieten wordt bij fikse plensbuien stopgezet. Laten we hopen dat het niet nodig is, want dat is het belangrijkste onderdeel van de dag. Niet minder dan 576 dames gaan de buks hanteren. Die stuur je niet zomaar naar huis. Gelukkig is de tent groot genoeg.''

Nicole Ketelbuters is zelf in de regio én daarbuiten bekend als een heus schietwonder. Tijdens het jongste OLS in Ellikom stond zij als enige vrouw in haar zestal aan de aanlegpaal. Kwam daar nog bij dat zij het langst van alle dames wist stand te houden tijdens de OLS-finale. Trefzekere Nicole miste geen enkel schot.

Corrigeer

MEER NIEUWS