Elektriciteitscentrale maakt plaats voor nieuwe installaties

RUIEN -
Een gespecialiseerde firma is op de site van Electrabel in Ruien begonnen met het afbreken van een oude schouw van meer dan 100 meter hoog. De schouw is al enkele jaren buiten gebruik en ze moet nu plaats ruimen voor nieuwe milieu-installaties die de elektriciteitscentrale binnenkort wil laten bouwen. Als alles meezit, zullen de werken eind maart achter de rug zijn en zullen op de site nog slechts drie in plaats van vier reuzenschouwen te zien zijn.

Nu bevinden zich op de Ruiense site nog altijd vier grote schouwen die ver boven alle andere gebouwen uitkomen. Een van de vier, de oudste schouwpijp die zich het dichtst tegen de Schelde bevindt, wordt momenteel afgebroken en is intussen al een tiental meter kleiner geworden.

De schouw was operationeel tot aan de brand op 22 augustus 1998. Na de brand werd, uit economische overwegingen, beslist de oudste eenheden die enkel op kolen draaiden en door de brand vernield werden, niet meer te herstellen. ,,Sinds die eenheden hun activiteiten voorgoed stopten, stond de schouw er werkloos bij. Omdat wij in die omgeving de bouw van een rookgasbehandelingsinstallatie plannen, hebben wij besloten deze ingrijpende werken al een stap voor te zijn en nu al te beginnen met de afbraak'', vertelt zoneverantwoordelijke Jozef Van Miert van Electrabel.


Geen hinder
De schouw wordt door een gespecialiseerde firma steen per steen afgebroken. ,,Dit is ver van de goedkoopste oplossing, maar wij hebben voor deze werkwijze gekozen om niet andere nog werkende installaties in de omgeving te beschadigen.''

De inwoners van Kluisbergen zullen geen hinder ondervinden van de ontmanteling van de schouw. ,,De schouw is opgetrokken in steen en beton die wordt verbrijzeld.'' De overige drie schouwen blijven voorlopig wel nog ver boven andere bouwwerken uitsteken. ,,Eén schouw behoort tot de eenheden 3 en 4, een tot eenheid 5 en de andere tot eenheid 6 en die eenheden blijven zeker nog bestaan.''


Investering van 130 miljoen
De vergunningen voor de investeringswerken inzake milieu worden verwacht midden dit jaar. Er komen nieuwe luchtzuiveringsinstallaties en er zal ook een extra waterzuiveringsinstallatie in gebruik worden genomen. De werken kosten 130 miljoen euro. De elektriciteitscentrale wil voldoen aan de toekomstige Europese wetgeving inzake luchtzuivering.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees