Buurtbewoners in Kruibeke en Haasdonk smeken provincie om maatregelen

Barbierbeek treedt weer buiten haar oevers

KRUIBEKE -
Een dik jaar na de grote `oudejaarsoverstromingen' zijn de omwonenden van de Barbierbeek in Kruibeke en Haasdonk opnieuw geconfronteerd met wateroverlast. De waterloop trad gisteren in de vroege ochtend weer eens buiten haar oevers. Dit keer was de schade niet zo groot als eind 2002, maar voor de buurtbewoners is de maat vol. Zij eisen dat de provincie maatregelen neemt om de kans op overlast te beperken.

De Barbierbeek stroomt door Kruibeke, Haasdonk en Temse. De grootste problemen gisterochtend deden zich voor op de grens van Haasdonk en Kruibeke. De Luirikstraat en nog twee straten in Kruibeke kwamen blank te staan. De brandweer voerde zandzakjes aan en zette de straten af.

Ook in de Beverse deelgemeente Haasdonk kregen de inwoners van de Luiseikstraat af te rekenen met wateroverlast. Roger Buys, wiens huis vlak naast de Barbierbeek staat, zag maandagavond het peil van de beek snel stijgen. ,,Daarom ging ik met een bang hartje slapen. Toen ik om half twee `s nachts wakker werd, was ik er helemaal niet meer gerust op. Voor de deur van mijn huis installeerde ik inderhaast een plank als beschutting tegen het water. Die was nodig, want het water zou later die nacht tot twintig centimeter reiken.''


Bebouwde weilanden
Buys (83) woont al zijn hele leven in de Luiseikstraat en kreeg, vooral de jongste jaren, te maken met kleine en grote overstromingen. ,,Als het dagen na elkaar regent, weten we dat er gevaar dreigt. De beek kan de grote hoeveelheid water niet slikken. Sinds de weilanden bebouwd worden, kan het water moeilijker in de grond sijpelen.''

De Barbierbeek voert het regenwater van onder meer Temse en Kruibeke af naar de Schelde. Toen het gisterochtend laagtij op de Schelde was, daalde het water in de Barbierbeek.

Roger Buys herinnert zich levendig de overstromingen in de laatste dagen van 2002. Door de aanhoudende regen liepen straten onder water. Buys roept de gemeentebesturen van Kruibeke, Beveren en Temse op een oplossing te zoeken voor de herhaaldelijke overstromingen. ,,Ik besef dat de bevoegdheid over de Barbierbeek bij de provincie rust. Dat maakt het alleen maar moeilijker'', concludeert de bezorgde buurtbewoner.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees