Rechter in Turnhout beveelt sloop van bedrijf in Veerle

VEERLE -
Maria Corvers (52) uit Veerle-Laakdal reageert emotioneel en verrast op de beslissing van de Turnhoutse rechter dat haar bedrijfje Corvers-Vranckx aan de Vorstsebaan moet worden afgebroken. De gebouwen zijn grotendeels illegaal opgetrokken en het bedrijfje beschikt niet over de nodige milieuvergunningen. De vrouw heeft één jaar de tijd om het afbraakvonnis uit te voeren.

De schrijnwerkerij en steenkapperij Corvers-Vranckx ligt aan de Vorstsebaan in Veerle-Laakdal. De gebouwen zijn grotendeels illegaal opgetrokken. Ze liggen in natuurgebied en waardevol landschappelijk agrarisch gebied. De uitbaatster stond terecht omdat ze niet over de nodige milieuvergunningen beschikte en de bouwmisdrijven in stand had gehouden. De afbraak omvat, naast een weekendverblijf en twee paardenstallen, waarvan eentje met hooizolder, zowat de volledige bedrijfsgebouwen. Dat zijn meer bepaald een opslagplaats van 700 m2, vooral gebruikt als garage voor auto's en aanhangwagens, en een steenkapperij van ongeveer 320 m2. Daarnaast is er nog de schrijnwerkerij zelf, in L-vorm, met een oppervlakte van een 600 m2. In dat gebouw zijn ook de houtzagerij, een kleine personeelsrefter en het sanitair ondergebracht. De uitbaatster kreeg bij verstek uiteindelijk drie maanden cel met uitstel en een effectieve boete van ongeveer 34.000 euro.


Voordeel ten opzichte van concurrentie
Recher Rudy Vinckx was bijzonder hard in zijn vonnis: ,,De beklaagde heeft jarenlang een onderneming geëxploiteerd zonder over enige vergunning te beschikken. Belangrijke delen liggen in natuurgebied en landschappelijk waardevol agrarisch gebied. Beklaagde heeft op onaanvaardbare wijze het milieu belast en grote vermogensvoordelen genoten. Daardoor kon ze goedkoper werken dan de concurrentie, die zich wel bekommert om de milieuwetgeving. De herstelvordering, zoals door de stedenbouwkundige diensten opgesteld, is de enige gepaste reactie op de brutale en omvangrijke inbreuken. Ze dient integraal te worden uitgevoerd.''

Het bedrijf krijgt nu één jaar de tijd om de herstelvordering uit te voeren. Per dag vertraging moet een dwangsom van 500 euro worden opgehoest. Op dat moment kan ook het Laakdalse schepencollege de herstelvordering laten uitvoeren.

De uitbaatster zelf tekent wellicht verzet aan tegen het vonnis. Ze reageerde verrast op de uitspraak en wilde slechts kort reageren: ,,Ik hoop dat de uitvoering van het vonnis door middel van een verzets- of beroepsprocedure nog kan worden tegengehouden. Er zijn ook nog gesprekken met het gemeentebestuur gepland.''

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees