Spoor strijdt tegen verkeersinfarct


Langere treinen, twee tijdelijke stations, extra sporen naar de haven, parkings aan de stations... De NMBS heeft een resem maatregelen klaar om mee een verkeersinfarct tijdens de werken aan de Ring te vermijden. Voorlopig is er wel geen geld voor.

De NMBS gaat snel onderhandelen met haar voogdijminister Johan Vande Lanotte (SP.A) en Vlaams minister voor Openbare Werken Gilbert Bossuyt (SP.A). Aan het ambitieuze minderhinderplan van de Spoorwegen hangt een prijskaartje van 7,6 miljoen euro, voor de twaalfduizend extra passagiers die verwacht worden. Daarnaast hoopt de NMBS nog op 4,8 miljoen euro om het goederentransport in goede banen te leiden.

De werken aan de Ring starten binnen vijf maanden, half juni. De tijd begint dan ook te dringen. Een aantal maatregelen, zoals het opfrissen van enkele stations of uitbreiden van parkings, vergen tijd. Komen de overheden niet met geld over de brug, is de NMBS alleen bereid te doen wat ze moet doen.

,,We zijn wettelijk verplicht die passagiers te vervoeren en dat zullen we doen'', zegt Leo Pardon, directeur reizigersvervoer. ,,Maar voor de extra stations of parkings, daar zal dan geen geld voor zijn.''


De extra maatregelen
 • Er komen elke dag 4.800 extra zitplaatsen op de treinen van en naar Antwerpen. Vooral op de lijnen Essen, Brussel, Mechelen en Herentals komt meer plaats. De NMBS houdt extra wagons van wacht om snel in te zetten, waar nodig.
 • Het industriepark Herentals krijgt een tijdelijk station, Wolfsee gedoopt. Er komt een parking voor 250 auto's. De NMBS hoopt zo de dagelijkse files van de Boudewijnsnelweg op te lossen.
 • Voor het personeel van de haven, wordt station Noorderdokken opgekalfaterd en verlengd. Daarnaast heeft de NMBS nog een halte aan het rangeerstation voor het eigen personeel. Er zullen tijdens de werken ook treinen voor gewone passagiers stoppen. Havenbedrijven kunnen daarbij hun personeel oppikken met bussen.
 • Er komen nieuwe of grotere parkings aan de stations van Kontich, Duffel, Tielen, Bouwel, Herentals, Essen, Kalmthout, Ekeren, Sint-Katelijne-Waver, Lier en Heist-op-den-Berg.
 • Corrigeer

  IN HET NIEUWS

  Verkiezingen in jouw gemeente:

  POPULAIRE VIDEO'S

  Het beste van Enkel voor abonnees