Toren begin maart uit de steigers in Halle

Volksfeest voor basiliek

HALLE -
In Halle kijken velen uit naar een basiliek zonder ijzeren korset. Op 6 maart is het zover. Dan zijn alle steigers rond de toren verdwenen en kan Halle de restauratie- en reinigingswerken van dichterbij bekijken. Halle zou Halle niet zijn mocht dit niet gepaard gaan met een bijhorend volksfeest.

Het is van begin de jaren negentig geleden dat Halle zijn basiliek in volle glorie kon aanschouwen. Sindsdien staat de toren in de steigers. Eerst om de nodige beveiligings- en instandhoudingswerken uit te voeren nadat brokstukken op de Grote Markt waren geploft. Dan volgde de restauratie van de toren.

Omdat de binnen- en buitenmuren van elkaar losscheurden, werd de toren met metalen pinnen verankerd. Alle loszittende stukken werden vervangen, net als het metselwerk dat op vele plaatsen mankementen vertoonde. Eén van de hoogtepunten van deze fase werd het demonteren van de lantaarn bovenop de toren met een enorme kraan en het opnieuw vergulden van de windhaan.

,,Uiteraard is hiermee de kous nog niet af'', aldus architect Karel Breda. ,,We hebben nog meer dan tien restauratiejaren voor de boeg. In mei beginnen we aan de volgende fase: de restauratie van de doopkapel, rechts van de hoofdingang van de basiliek. De mooie brandglasramen worden gerestaureerd. De toezegging van de subsidies is binnen''.


Doopkapel dicht
Deze derde fase neemt ongeveer één jaar in beslag. Tijdens deze werken blijft de doopkapel een jaar dicht voor het publiek. ,,En daarna pakken we meteen de vierde fase aan. Het gaat om de eerste gaanderij in de volledige omtrek van de basiliek. Hier zullen we werken met handsteigers om de hinder voor de omwonenden zoveel mogelijk te beperken'', aldus nog Karel Breda.

Dat Halle meeleeft met de vorderingen aan zijn basiliek is genoegzaam bekend en wordt bij restauratiewerken zelfs overal in Vlaanderen als schoolvoorbeeld aangehaald. ,,Het kan niet anders dan dat we het verdwijnen van de steigers rond de toren op 6 maart zullen vieren'', vertelt schepen van monumentenzorg Michel Bellemans. ,,Het precieze programma staat nog niet helemaal vast maar we weten al dat het geen academische gedoe wordt maar wel een volks en laagdrempelig feest waarbij we ook de buren die al die jaren stof moesten vreten zeker niet zullen vergeten. Wel staat vast dat in de basiliek de Brassband Buizingen een gratis concert geeft. Op het feest worden ook de winnaars van een speciale teken- en fotowedstrijd rond de toren in de bloemetjes gezet''.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees