Sint-Baafsabdij voor het eerst actief betrokken bij wijkfeest Macharius-Heirnis

DE COYEN DANSEN WEER

GENT -
In de wijk Macharius-Heirnis kijkt men allang niet meer raar op als het over dansende koeien gaat. Na negen geslaagde edities zijn de Coyendansfeesten er een vaste waarde geworden die veel volk lokken, ook van buiten de wijk.

In de stad zijn koeien tegenwoordig een zeldzaamheid geworden maar enkele eeuwen geleden waren ze voor de bewoners van het Sint-Baafsdorp in de huidige wijk Macharius-Heirnis de belangrijkste levensbron. Dat werd tijdens Coyendansfeesten uitgebreid gevierd. Die oude feesttraditie ging gaanderweg verloren maar werd tien jaar geleden weer opgerakkeld. En elke keer is het feestgebeuren weer nèt een ietsje anders. Daar zorgt de Werkgroep Coyendans met Mario Polfliet voor.


Livinuslepel
Polfliet rakelde de voorbije jaren al heel wat interessante weetjes bijeen over de geschiedenis van het voormalige Sint-Baafsdorp en en zijn befaamde abdij en zorgt er telkens voor dat die in het feestgebeuren worden ingepast. Zo zal de Coyendansstoet doorheen de wijk op zaterdag 22 september weerom een stukje uitgebreider zijn. Voor de allereerste keer stapt een zogenaamde Coyendanser met een Livinuslepel mee op. ,,De Bavenaars, de inwoners van het dorp, gingen op processie naar Sint-Lievens-Houtem, om er de Heilige Lieven te vereren. Dat wordt gesymboliseerd door een typische Livinuslepel, die door wijkbewoner Freddy De Bundel beschilderd en bewerkt is met typische Coyendansgegevens. De Coyendanser krijgt bovendien een koeienkop op het hoofd'', vertelt Mario Polfliet.

De lepel is afkomstig uit de schrijnwerkerij van de RUG. ,,Ik heb hem geverfd en vernist. Het is de bedoeling dat bovenaan de lepel een koeienkop wordt uitgesneden maar voorlopig hebben we nog niemand gevonden die dat kan'', zet Freddy De Bundel uiteen. ,,We hebben de lepel iets te laat in ons bezit gekregen. Tegen volgend jaar moet die koeienkop er op prijken''.


Abt
Verder stapt voor het eerst de abt Baudewijn De Voogd mee op. ,,Hij werd geboren in het Sint-Baafsdorp, trad binnen in de abdij als monnik en zou het er tot abt schoppen'', weet Polfliet. ,,Hij wordt vorm gegeven door een jeugdige wijkbewoner, vandaar dat we hem de kleine abt gedoopt hebben. Een muziekgroep uit Brugge begeleidt de stoet op hun trommels en fijfers, de authentieke instrumenten die ook tijdens de oorspronkelijke Coyendans te horen waren.''

Voor het eerst wordt ook de Sint-Baafsabdij actief betrokken bij de Coyendansfeesten. Vlak na de optocht vindt in de abdij een ceremonie plaats waarbij de vier heirnismeesters en de Coyendanser officieel worden aangesteld en alle andere figuren uit de stoet eveneens worden geïntroduceerd. Ondertussen worden het Coyendanslief en het Coyendansgedicht vertolkt. Monniken vertellen er de hele namiddag lang allerlei verhalen over hun leven in de abdij anno 1528.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees