Vesten in nieuw kleedje

GERAARDSBERGEN -
Het schepencollege investeert meer dan 100* miljoen frank in de renovatie van de Vesten. Het plein wordt grondig hertekend, de werken starten volgend jaar en zullen in 2003 klaar zijn. Woensdagavond konden de bewoners een eerste voorontwerp inkijken tijdens een hoorzitting.

De Vesten is 15.000 vierkante meter groot en sluit aan op de Markt, het stadspark en de Oudenbergomgeving. Toch vormt het een aparte zone, alleen al door het hoogteverschil. Het ontwerp maakt komaf met de twee rijwegen en kiest voor 1 rijweg met 2 stroken. Vanaf de toegang via de Markt ligt die langs de linkerzijde van de Vesten. Ter hoogte van restaurant De Grill wordt een plein gecreëerd, afgebakend met bomen. Een uitwaaierende trappenconstructie, fonteinen met spuitkoppen in de grond en kunstwerken moeten dit plein een rustgevend en stijlvol cachet geven. De parkeerzone aan de kant van de Dierkosttoren wordt volledig van de weg afgesloten en is via een enkele doorgang, dwars over het voetpad, toegankelijk. Het wordt een autoluwe zone met nog 1 rijweg. Halfweg de Vesten buigt de rijweg naar de rechterzijde af en ontstaat er links weer een plein. Hier komt een parkeerzone, afgesloten van de rijweg maar via 3 doorgangen toegankelijk. Er is ook nog een recreatieruimte met opnieuw een trappencomplex.


Groen
De veebindpalen, de zogenaamde 'bullen', blijven behouden maar worden verplaatst. De Vesten krijgt een groen uitzicht, onder meer platanen en esdoornen gaan de verschillende zones afzomen. De kasseien van de Vesten worden herbruikt voor de rijweg. Een aantal wordt doormidden gezaagd en doet dienst als ondergrond voor pleinen en voetpaden. De parkeerzones worden in andere materialen uitgevoerd, er komen arduinen boordstenen. Volgens ontwerpbureau Vincke blijft het aantal parkeerplaatsen zoals dat nu is bijna behouden. Wel gaan de wagens minder plaats innemen. Het project wordt vanaf volgend jaar in verschillende fasen uitgevoerd. Aansluitend volgt de renovatie van de Markt, worden Muur en Oudenberg aangepakt en wordt de Dierkosttoren opgekalafaterd. (JLI)

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees