Muzikaal poppenspel in Museumtheater

Tieret speelt de pijn van het zwijn

SINT-NIKLAAS -
De Duitse schrijver Goethe laat zijn sporen na. Werther heeft het Sint-Niklase Theater Tieret het varkentje gedoopt dat in De Pijn van het Zwijn de hoofdrol krijgt toebedeeld. ,,De eerste reacties zijn tof. We trekken met Werther op tournee door Vlaanderen'', vertelt Joost Van den Branden van het poppentheater.

Werther is geen gewoon zwijntje en zeker niet te vergelijken met de figuur die in Goethes boek zelfmoord pleegde. Het Sint-Niklase varkentje rolt niet graag in het slijk, maar schrijft liever poëzie.


Speknekwedstrijd
De 'speknekwedstrijd' is niet aan hem besteed. Hij is letterlijk de parel onder de zwijntjes. ,,Het stuk put uit werk van Andersen, Orwell en Goethe'', zegt Van den Branden, die al met Oekedoeleken hoge toppen scheerde. ,,Het is de eersteling voor Theater Tieret. We hebben de structuur aangepast aan de kritiek van de kijkers. We spelen één uur in plaats van een pauze in te lassen. We ondervinden dat er duidelijk vraag is naar dit soort van theater. Met Beverenaar Ronny Aelbrecht hebben we eerst de poppen bijgewerkt. Nu deden wij een beroep op Martien Temmerman die ook de acteurs-prestaties bijschaafde. Op die manier bereiken we meer interactie tussen de figuren.''

Tieret maakte van Werther een muzikaal familiespektakel. Maarten Lootens neemt de muziek voor zijn rekening, Nele Hasselman zorgt voor figuren- en poppenuitvoering samen met Nele Baert en Jeroen De Cock. Sommigen zijn tegelijk acteur en poppenspeler. Het belooft een levendige bedoening te worden met telkens 120 kinderen in de zaal vanaf 6 jaar oud.

De nieuwe reeks voorstellingen in het Museumtheater komt vrij onverwacht. Van den Branden en co hoeven echter relatief weinig inspanningen te leveren om een vol huis te krijgen. ,,De mond-aan-mond reclame gaat snel'', zegt Van den Branden. ,,Cultuurfunctionaris Ann Goossenaerts kwam al kijken en overtuigde ons dat Tieret rijp is om in Culturele Centra in het ganse Vlaamse land op te treden. Oekedoeleken zoekt meer schooltjes op en maakt gebruik van handpoppen. De verhaallijn is traditioneler. Bij Tieret zien we dat ook volwassenen graag komen kijken.'' (SL)

 • Theater Tieret speelt Werther, de pijn van het zwijn op zaterdag 22 september om 15 en 19 uur, zondag 23 september om 15 uur in het Museumtheater, Zwijgershoek. Kaarten kosten 150 en 200 frank aan de kassa.
 • Corrigeer

  IN HET NIEUWS

  Verkiezingen in jouw gemeente:

  Meest Gelezen

  POPULAIRE VIDEO'S

  Het beste van Enkel voor abonnees