Bouwproject Leieboorden zo goed als voltooid

,,Stad herovert Leie''

KORTRIJK -
De bewoners en buren van bouwproject Leieboorden, gesitueerd tussen de Damkaai en Groeningestraat, dronken woensdagavond een stevig glas. Fase A (38 appartementen) en fase B (36 stuks) zijn zo goed als gerealiseerd. Fase B is aan de afwerking toe, voor fase C zijn grondwerken begonnen voor de bouw van een handelsgelijkvloerse verdieping. De kostprijs van het hele bouwproject komt in de buurt van het half miljard. De eerste bewoners namen er al hun intrek.

De projectontwikkelaar is nv Sobifac uit Kortrijk, waarvan Jean Viaene gedelegeerd bestuurder is. De architect van het gesloten bouwblok aan de Leiebocht is de eerste Vlaamse bouwmeester van Vlaanderen bOb Van Reeth.

Volgens Jean Viaene liep niet iedereen over van enthousiasme bij de realisatie van zijn plannen. Sommigen spraken smalend van kazerne-architectuur maar de bouwpromotor trok zich dat niet aan. Viaene: ,,Het respect voor de omgeving eiste een bescheiden architectuur. De witte gevels herinneren aan de negentiende-eeuwse herenhuizen in de stad terwijl de oranjerode gevelstenen verwijzen naar de typische streekproducten.''

Het gaat in totaal om 72 koopappartementen. De totale vergunde vloeroppervlakte bedraagt 14.000 m² maar Jean Viaene verzaakte zelf aan het optrekken van 1.200 m² om het evenwicht en de woonkwaliteit van het project nog te verbeteren. Wel pleitte hij voor een soepeler vergunningsbeleid: dertien maanden moeten wachten om aan het Guido Gezellepad dertien bomen te mogen rooien, vindt hij wat té lang.


Derde uitdaging
,,We zijn Leie, of het nu de oude is of de nieuwe, stilaan aan het heroveren'', stelde burgemeester Stefaan De Clerck, die bijzonder gelukkig is met de neveneffecten van de realisatie. De stad bood in de omgeving van hotel Messeyne en het appartementsblok een plein aan dat ze volgens de burgemeester deels mee hielp financieren.

Twintig jaar geleden renoveerde dezelfde projectontwikkelaar in Kortrijk het Boerenhof tot Overbekeplein. Nu zit zijn project Leieboorden er zo goed als op. Kortrijk kijkt uit naar een nieuwe, derde uitdaging en dan liefst met dezelfde gerenommeerde architect.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees