Op 8 oktober valt doek over Sofitex

KORTRIJK/WAREGEM -
Niet maandag eerstkomend maar pas op 8 oktober beslist de handelsrechtbank in Kortrijk over het lot van textielreus Sofitex uit Waregem. Dat is de nieuwe overkoepelende naam voor het bedrijf Sofinal-Cotesa. De textielgroep heeft, behalve in Waregem, afdelingen in Oudenaarde, Moeskroen en Beveren-Leie.

Precies een week geleden legde het bedrijf bij de rechtbank een verzoekschrift neer tot het verkrijgen van een gerechtelijk akkoord. Het akkoord, dat alleen gerealiseerd kan worden als de Banken de geldkraan weer opendraaien, moet het bedrijf toelaten binnen de drie maanden drie afdelingen te verkopen: de katoenweverij en ververij Gevaco in Oudenaarde, veredelaar Sofisilk in Moeskroen en spinner Sofispin in Waregem.

Ook de piramide langs de autoweg E17, waar de administratie huist, staat te koop. Sofitex is vooral actief op de markt van het technisch textiel.

Wat behouden blijft, is Sofinal-Cotesa, het vlaggenschip van de groep. Daarvoor werd een gerechtelijk akkoord aangevraagd voor de duur van zes maanden. Bedrijf Vanmarcke, dat eveneens tot de groep behoort, valt buiten de hele reddingsoperatie.

Aan de rechter te oordelen of de zware schuldenlast waartegen het bedrijf aankijkt -- naar verluidt 86,76 miljoen euro of 3,5 miljard frank -- nog een gerechtelijk akkoord toelaat. Vindt hij dat niet, dan stevent Sofitex, dat nog 875 medewerkers telt, af op een faillissement.

Namens het bedrijf trad gisteren mr. Christian Van Buggenhout op. Aangezien de rechtbank zitting had in raadkamer, vonden de debatten plaats achter gesloten deuren. Alleen de schuldeisers mochten die bijwonen. Voor de rechtbank in Oudenaarde wordt vandaag een gelijkaardig pleidooi gehouden voor de daar gevestigde ververij Gevaco, die eveneens te koop staat. (BVC)

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees