Driekwart eeuw BGJG in Menen

Bondslogo van kroonkurkjes

MENEN -
De 870 leden-gezinnen van de Menense afdeling van de Bond van Grote en van Jonge Gezinnen (BGJG) vieren hun 75-jarig bestaan in twee schuifjes. Op zondag 23 september is er de BIB-dag -- BIB staat voor Bond in Beweging -- en tijdens het weekend van 27 en 28 oktober is er een algemeen ledenfeest. ,,Nu zondag zijn ook niet-leden die zich op sportief vlak willen meten met anderen, van harte welkom'', zegt voorzitter Pascal Poot.

,,Het is niet meer zo eenvoudig om in Menen nieuwe leden te maken. We merken op dat veel woningen die vrijkomen, betrokken worden door Franstaligen. Zo wordt bijna elke vrijkomende woning op de Barakken door Fransen ingenomen'', zegt Pascal Poot.

Niet dat de Menense afdeling van de Bond geen inspanningen doet voor haar leden. ,,Jonge gezinnen worden lid omdat ze een beroep kunnen doen op onze oppasdienst en voor het kleuterturnen. Jongeren zijn blij met de 30 á 60 frank gezinszegels die ze krijgen bij de aankoop van een gsm-kaart. Het is wel bijzonder jammer dat velen afhaken als ze geen profijt meer kunnen doen met hun lidmaatschap'', betreurt secretaris Carine Robert.

Met de BIB-dag op zondag 23 september gaat de Bond de sportieve toer op. Van 10 tot 17 uur staan er allerlei spel- en sportdisciplines op het programma. ,,We bieden een waaier aan sportmogelijkheden aan voor iedereen, van kleuter tot grootouder. Leden van de Bond kunnen gratis deelnemen, niet-leden betalen 100 frank'', aldus Pascal Poot.


Recordpoging
Er is onder meer volleybal, minivoetbal, basse-ball, aeromix, zelfverdediging, petanque, volkssporten, boogschieten op de liggende wip, badminton, deathride, jumpyset... Om 10.15 en om 14 uur is er telkens een stadswandeling onder leiding van een gids en een fietstocht langs landelijke wegen.

Bestuurslid Rita Cambier: ,,Met alle aanwezigen proberen we die dag ook een record te vestigen. Met duizenden kroonkurkjes willen we een zo groot mogelijk Bondslogo samenstellen. De dag wordt afgesloten met een tombola, waarbij een fiets te winnen is. Aan hoe meer sportdisciplines men deelneemt, hoe meer kansen men heeft.''

De jubilerende afdeling wordt op zaterdag 27 oktober in het stadhuis ontvangen en 's anderendaags is er een ledenfeest, met optreden van Wouter Deprez en zijn Schellekes en een kinderfilm.

Pascal Poot: ,,Dat programma is weliswaar voor leden maar we hopen alsnog enkele nieuwe leden-gezinnen aan te trekken. Wie zich vóór 27 oktober bij onze grote Bondfamilie komt voegen, kan uiteraard ook naar dat ledenfeest komen. (ODW)


Gezinsbond
Toen op 15 november 1926 in Menen een gezinsbeweging werd opgericht, gebeurde dat onder de naam Bond der Talrijke Gezinnen. Later veranderde de naam in Bond der Kroostrijke Gezinnen (zoals die nog altijd door vooral oudere leden wordt genoemd) en nu luidt het Bond van Grote en van Jonge Gezinnen. ,,Die tweede van hoort erbij om taalkundig in orde te zijn'', zegt Pascal Poot.

De kans dat de naam bij een volgend jubileum opnieuw anders wordt, is zeer reëel. ,,Onze nationale voorzitter denkt eraan de naam te veranderen. De meeste kans maak Gezinsbond'', aldus Poot. Grote gezinnen zijn sowieso al uitzonderingen in Vlaanderen. (ODW)

Wie lid wil worden van de BGJG, kan terecht bij Pascal Poot, Harmoniestraat 53 in Menen (tel.: 056-51.74.10) of bij Carina Robert, Bruggestraat 320 in Menen (tel.: 056-51.02.17 - e-mail: bgjg.menen@advalvas.be

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees