Echtpaar uit Petegem krijgt vijf maanden na vondst in Italië gestolen auto terug

,,ALLES BETALEN EN DAN ALLES VERGETEN''

PETEGEM -
Hun zilvergrijze Toyota Avensis glanst opnieuw. Precies vijf maanden en dertien dagen geleden werd de wagen uit hun woning aan de Petegemse Kievitstraat gestolen. De Italiaanse politie vond de auto snel terug maar het duurde tot vorige week tot hij werd vrijgegeven. ,,Je had hem moeten zien. Om vies van te zijn'', aldus Eddy De Paepe en Tania De Keyser die een moeilijke periode achter de rug hebben, ,,Gelukkig kregen we veel steun van de Italiaanse consul en van onze garagehouder. Nu willen we weer een normaal leven zonder stress en slopende commentaren. Alles betalen en dan vergeten.''

Eddy en Tania kregen op 31 mei nachtelijk bezoek. Dieven forceerden de achterdeur en gingen aan de haal met onder meer een portefeuille, juwelen, een motorhelm en de auto. Eddy hoorde het gerucht maar kwam te laat: ,,Die bries die door het huis waaide, die vergeet ik nooit meer'', zegt hij.

Vier dagen later werd de Toyota tegengehouden in de Zuid-Italiaanse havenstad Bari, ruim tweeduizend kilometer ver. De auto stond klaar voor het schip en de daders werden gevat. ,,Dat vernamen we via de Deinse politie. Zelf ontvingen we nooit enige informatie. We leefden al die tijd in het ongewisse. We moesten ook zelf contact opnemen maar dat was zeer moeilijk. We spreken geen Italiaans, een opgegeven faxnummer bleek onjuist en de procureur van Bari kwam nooit aan de lijn. Een Italiaanse vrouw stelde, samen met de verzekering, een brief op die we aangetekend verstuurden. We vroegen wanneer onze auto vrijkwam en wie de daders waren. Nooit antwoord gekregen. Men raadde ons een advocaat aan maar waar eindig je dan?'', vertelt het echtpaar.


Consul
,,De beste hulp kwam van zaakvoerder Yves Vandenbroecke van de Machelse garage De Prins. Hij ging met ons naar het Italiaanse consulaat in Gent. Ook consul Barillari steunde ons geweldig. Hij had meteen contact met de Italiaanse diensten maar kon niet veel doen: onze wagen was aangeslagen. We overwogen om zelf naar Italië te gaan maar de hoge kosten, het werkverlet en de onzekerheid over de afloop hielden ons thuis.

Vandenbroecke contacteerde een transportfirma om de wagen op te halen: dat werd driemaal niets. Uiteindelijk meldde de consul half oktober dat onze auto vrij was. Vorige week kwam hij in Machelen aan: vuil, zonder nummerplaten en papieren, met een kapotte batterij, enkele krassen, drieduizend kilometers bij op de teller en binnenin colaflesjes, koeken, rooklucht, weggegooide cassettes en hondenhaar. Er was werk aan! Het was lang wachten maar we hebben nog geluk gehad'' aldus Eddy en Tania.

Dan volgde nog een ontnuchtering: het parket meldde dat de zaak, op grond van de informatie uit Italië, geseponeerd is omdat de daders ,,onbekend'' zijn. ,,We mogen dus alle kosten zelf betalen'', besluit het echtpaar.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees