Aalter gebruikt trekpaarden bij hakhoutbeheer in Poekepark

POEKE -
Het Aalterse gemeentebestuur houdt binnenkort hakhoutbeheersdagen in Poekepark. Voor het eerst worden trekpaarden ingezet om het harde labeur te verlichten. Vrijwilligers zijn welkom om een handje toe te steken. Kijklustigen wacht een gratis ritje met de huifkar.

,,Het hakhoutbeheer, dat al enkele jaren plaatsvindt, is een noodzakelijke maatregel'', zegt Johan Verstrynge, schepen van Milieu. ,,Het knoopt terug aan met de eeuwenoude beheersvorm van houtkanten en onderbegroeiing in bossen. Door bomen en struiken geregeld net boven de grond af te zagen, ontstaan nieuwe scheuten. Hierdoor verkrijg je een meer ruimtelijke variatie. Het belichtingsverschil zorgt voor een grote verscheidenheid aan kruidachtige plantensoorten.''

De hakhoutdagen krijgen dit jaar een aparte dimensie. Vier Brabantse trekpaarden zullen, naar aloude traditie, omgehakte bomen uit het bos verslepen naar een weide. Vrijwilligers kunnen aldaar de bomen verzagen of verhakselen. Het gebruik van paarden, zorgt ervoor dat dat de bodemstructuur minder wordt belast dan met tractoren.

,,Een dergelijke actie met krachtig gevormde paarden heeft ook iets spectaculairs en spreekt veel mensen aan'', zegt Verstrynge. ,,Wie graag een kijkje komt nemen, kan dit gerust doen, gratis en op een veilige manier. Om het half uur maakt een huifkar met tweespan een rit in en rond het park.''

Het gemeentebestuur stelt het nodige materieel ter beschikking aan vrijwilligers die een handje toesteken. In ruil krijgen ze op het einde van de derde beheersdag gratis stoofhout of houtsnippers mee naar huis. Aangepaste kledij en een picknick is gewenst, er wordt gezorgd voor een warme kop soep of frisdrank. (STJ)

 • De hakhoutbeheersdagen vinden plaats op zaterdagen 24 november, 15 december en 19 januari, telkens van 9 tot 12 uur en van 13.30 tot 16 uur. Groepen die een kijkje willen nemen, melden zich best vooraf bij landschapsarchitecte Greet Cleppe, 09-325.23.26.
 • Corrigeer

  IN HET NIEUWS

  Verkiezingen in jouw gemeente:

  Meest Gelezen

  POPULAIRE VIDEO'S

  Het beste van Enkel voor abonnees