Ambachtelijk appelsap maken voor de gezelligheid

Drink eens een Köhr Hanlöhr

KOKSIJDE -
Meer dan tweehonderd mensen zakten af naar de tuin van 't Krekelhof, het rariteitenkabinet en ambachtenmuseum van André Vandamme. Niet voor een museumbezoek, maar om zo'n 3.200 kilo appelen op een ambachtelijke manier tot appelsap te verwerken. ,,Gewoon voor het plezier. We maken er een groot feest van'', zegt de André. Het resultaat van deze dag gezelligheid? Zo'n 2.400 flessen Köhr Hanlöhr.

,,Weet je dat er aan de kust tijdens de Middeleeuwen ontelbare appelboeren leefden? Het was hier een beetje zoals in Normandië'', zegt André. ,,Het is de derde keer dat wij dit feest houden. Voor veel mensen is deze bijeenkomst al een must. Mijn familie heeft een traditie in het maken van ambachtelijk appelsap. We delen onze kennis graag met de vrienden.''

,,Al moet ik toegeven dat ik soms ook wat aan industriële spionage doe. Ik ga geregeld eens kijken hoe ze dit in Luxemburg doen. Dat is één van de weinige landen, waar men elk jaar nog op een ambachtelijke manier appelsap maakt. Daar kennen ze er wat van. Want pas op: appelsap maken is meer dan zomaar een appel persen. Je moet dit werkje niet onderschatten.''


Sap
De nieuwe oogst is voortreffelijk volgens André. ,,Er zit zeker 60 procent sap in. Het loopt er gewoon uit. In een gemiddeld jaar is dat 10 procent minder.''

De appelen die in Andrés persen verdwijnen zijn Golden, Jonagold, Red River en Elstar. Niet zomaar die vier soorten. ,,Een zure, een zoete, een harde en een saprijke appel zorgen voor een ideale combinatie. Het sap blijft nadien een nachtje staan om de droesem weg te krijgen. Daarna wordt het gepasteuriseerd en gebotteld.''

,,Ik schat dat de opbrengst zowat 1800 liter zal bedragen. Goed voor zo'n 2.400 flessen. Die zullen enkel bij ons te verkrijgen zijn. Maar ik doe dit niet voor het geld. Ik houd er nauwelijks iets aan over. Deze appelpersdag is er gewoon voor de gezelligheid. Er zijn acht vrijwilligers om te helpen persen, om appeltaart of appelmoes te maken. Een dame komt zelfs helemaal uit Quaregnon om hier appelwafeltjes te bakken. Straks gaan we muziek maken en eens goed dansen. Het wordt reuzeleuk,'' aldus de volkse André.


Verschil
,,De vraag naar ons appelsap is enorm. Proef zelf eens het verschil met dat industrieel gemaakt spul. Dit proeft tenminste naar appel. Niet naar scheikundige producten of bewaarmiddelen. Er zit zelfs geen suiker in.''

Na de botteling gaan de etiketten op de fles. Naast het oogstjaar en allerlei andere informatie prijkt op de etiketten de mysterieuse naam Köhr Hanlöhr. Köhr Hanlöhr? ,,Dat is Bretoens. Köhr wil zeggen godendrank en Hannelore is de naam van één van mijn dochters'', lacht André. ,,Het godendrankje van Hannelore dus.'' Gezondheid. (MMA)

  • Info 't Krekelhof, Koninklijke Baan 237. 058-51.23.32. E-mail: hadisof@mail.com
  • Corrigeer

    IN HET NIEUWS

    Verkiezingen in jouw gemeente:

    POPULAIRE VIDEO'S

    Het beste van Enkel voor abonnees