Diesel en benzine sijpelden jarenlang in de grond

BODEM ONDER TANKSTATION ZWAAR VERVUILD


De bodem in de buurt van het Q8-tankstation aan de Lierseweg 214 in Herentals is zwaar vervuild. Door een lek in de tanks sijpelde jarenlang diesel en benzine in de grond. Hierdoor is een drijflaag ontstaan en heeft zich een grote benzeenpluim gevormd die zich uitstrekt tot ruim 150 meter verderop de in de richting van het Albertkanaal. De sanering gaat in het beste geval 1 miljoen euro of 40 miljoen frank kosten.

,,Het gaat eigenlijk om een vrij oud dossier,'' zegt schepen van Milieu Kris Peeters (Agalev). ,,Toch was er van deze vervuiling in Herentalse bestuurskringen maar weinig geweten. Na het vaststellen van de verontreiniging werd al in de periode '96-97 een saneringsplan opgesteld door de toenmalige uitbater, maar OVAM vond het project ontoereikend en het dossier verdween in een la. Nu is de procedure opnieuw opgestart. Momenteel loopt een openbaar onderzoek''.

Het tankstation aan de Lierseweg zag het levenslicht begin de jaren zestig. Het ging tot voor een aantal jaren door het leven als een tankstation van de Herentalse brandstoffenverdeler Pollet. Een paar jaar geleden werd de neonreclames vervangen door die van BP. In '98 droegen de Britten het station over aan Q8. Het is ook deze maatschappij die de kosten van de sanering op zich zal nemen.


Onder ring
Kris Peeters: ,,De vervuiling is aanzienlijk. De meest vervuilde zone situeert zich uiteraard vlakbij het tankstation. De oliecomponenten hebben zich een weg gebaand onder de ring. Ze zitten ook onder de bedrijfsgebouwen van Cleaning Herentals, Gamma en Verstreken en lopen zo door tot voorbij Hemeldonk. Op sommige plaatsen is de vervuilde laag tien meter dik. Tienduizenden kubieke meter grond is vervuild met minerale olie, vluchtige aromaten en MTBE.

De onderzoekers die de pluim in kaart hebben gebracht, oordeelden dat gezondheidsrisico's nabij de garage Van Beirendonck (net naast het tankstation) niet denkbeeldig. Zij menen dat er geen tijd verloren mag gaan.

Guy Gogne, woordvoerder van Q8, merkt op dat de bron van de vervuiling al jaren geleden is opgeruimd. ,,Wij hebben het tankstation in '98 overgenomen en volledig vernieuwd. Alle tanks hebben nu een dubbele wand en zijn perfect in orde. We wisten uiteraard van de bestaande vervuiling en nemen nu onze verantwoordelijkheid op. Met wat geluk kunnen we er begin volgend jaar aan beginnen.

Voor schepen Peeters is het vanzelfsprekend dat de vervuiler of de overnemer de factuur betaalt. ,,Samen met OVAM zullen er erop toezien dat de sanering op een degelijke manier gebeurt en er geen zaken in de bodem achterblijven die er niet thuishoren".

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees