Georges'tje-van-de-Gilde blikvanger project Brugse wijk

Paté voor kunst op Sint-Jozef


Terwijl op het kerkplein van Sint-Jozef een betonnen sokkeltje wacht op het bronzen beeldje van Georges'tje van de Gilde , werd gisteravond het startschot gegeven van de actie Wijk Up met de lancering van een ,,Paté van Georges'tje''. Organisator Johan Debruyne hoopt daarmee zijn budget voor het kunstenaarsproject in deze volkse wijk aan te dikken, want het Brugge 2002-budget vindt hij ,,te klein''. Paté voor kunst, het hoeft niet altijd een boksmatch te zijn.

Brugge 2002 wil met kunst de wijken intrekken. In Sint-Jozef lijkt dat, als enige Brugse wijk, aardig te gaan lukken. Met een gedreven curator als leraar Johan Debruyne aan het roer worden de zaken systematisch en in overleg aangepakt. De wijken werden ondervraagd en het feestcomité stapte mee in het project. Blikvanger is deze actie Wijk Up is de in 2000 overleden Georges'tje-van-de-Gilde, die een beeld krijgt op het Kerkplein.


Bacon
Georges'tje (een dwergfiguur) was een leven lang te vinden voor de deuren van de Gilde in de Oude Burg, waar hij bezoekers wegwijs maakte. Voor de passerende schoolkinderen had hij altijd een voorraadje stickers klaar. In Sint-Jozef was hij graag gezien. Kort na zijn dood al vroeg schepen Boudewijn Laloo het stadsbestuur om een passend monumentje.

Johan Debruyne, aanvankelijk zeer kritisch over Brugge 2002 maar intussen geëvolueerd tot een enthousiast medewerker, wil straks starten met zijn project waarbij kunstenaars in de wijk aan de slag kunnen. Om daarvoor geld te verzamelen ging hij bij de middenstand langs. Slager Jozef Vanbelle (Koolkerkse Steenweg 43) stapte meteen mee met een passende bijdrage, een paté genoemd naar Georges'tje, die er vaak langskwam om flabong maar eigenlijk bedoelde bacon . Het werd uiteindelijk een paté op basis van bacon, verpakt in potten die door Academieleerlingen zijn gemaakt.

Een vierde deel van de opbrengst gaat naar het 2002-project in Sint-Jozef. Het peterschap wordt gedragen door Boudewijn Laloo, ooit man van ter plaatse.

Johan Debruyne schetste tot slot het wijkprogramma voor 2002. Op zondag 24 februari wordt het beeldje onthuld, eind maart is er een schilderijententoonstelling met Georges'tje als thema. Naast De Garve wordt straks het push corner-veldje aangelegd, een Brusselse kunstenaar schrijft een novelle over Sint-Jozef en eind augustus start het echte kunstenaarsfeest Wijk Up.

  • De paté is te koop bij slager Vanbelle, Koolkerkse Steenweg 43.
  • Corrigeer

    IN HET NIEUWS

    Verkiezingen in jouw gemeente:

    POPULAIRE VIDEO'S

    Het beste van Enkel voor abonnees