Beeld van Jef Claerhout op Plaats in Bissegem

Minneke is voortaan vlassersmeisje

BISSEGEM -
De deelgemeente Bissegem krijgt een nieuw troetelkind. Minneke is haar naam en ze is een vlassersmeisje. Haar beeld komt op de Plaats en is een realisatie van Jef Claerhout.

De culturele werkgroep van Bissegem engageerde zich om een beeldhouwwerk te plaatsen op het dorpsplein. Net op die plaats starten straks ook twee toeristische routes.

Carlos Debucquoy: ,,Het beeld wordt een trefpunt in het centrum van de gemeente, een duidelijk herkenningspunt langs de gewestweg Kortrijk-Menen. De toeristische routes zijn in opmaak. Het kunstwerk straalt de eigenheid uit van Bissegem, met zijn typisch vlassersmeisje dat in haar deurgatje staat.

In de naamgeving ,,Minneke, het Bissegemse vlassersmeisje'' zit een verwijzing naar het werkwoord minnen (houden van) en naar het volkslied ,,Minnekjiè noar Bissegem gewist'' . Beide thema's, het lied en het vlas zijn herkenbaar.''


Plaatsing
Het beeld wordt geplaatst op het dorpsplein van Bissegem, aan het bestaande arduinen muurtje. Daar is het vanuit alle invalswegen het meest zichtbaar.

Debucquoy: ,,Dit muurtje wordt geïntegreerd in het kunstwerk. Het symboliseert de Leie, waarlangs Bissegem ontstaan en gegroeid is. Het project zal de andere functies van het plein, de kermis en optredens allerhande niet hinderen. Het plein zelf krijgt een opwaardering. Telefooncel, vuilnisbak, brievenbus en overtollige fietspaaltjes krijgen een andere inplanting.''

Binnen de culturele werkgroep is een kerngroep opgericht. Na selectie waren er drie genomineerd, Rik Vermeersch, Inge Dewilde en Jef Claerhout. In overleg is ,,Het meisje in de vlasserdeur'' van kunstenaar Jef Claerhout weerhouden. De culturele werkgroep staat in voor de financiering. De inhuldiging is voorzien voor september volgend jaar.

(VKK)

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees