Assisen

Uitlokking en onweerstaanbare drang

BRUGGE -
In het proces tegen de 54-jarige werkman Johnny Desmarets is donderdag bijna de hele dag uitgetrokken voor de pleidooien over de schuldvraag. De verdediging pleit uitlokking en de onweerstaanbare drang.

De jury heeft zich nu teruggetrokken om drie vragen te beantwoorden. In hoofdorde moet ze ja of neen antwoorden of Desmarets schuldig is aan doodslag op zijn vrouw Danièle Poizot op 24 december 1999 in hun woning in Komen-Waasten. Als ze ja antwoordt op de hoofdvraag, kan de jury ook spreken van een onweerstaanbare drang of de uitlokking. In het eerste geval gaat de beschuldigde ook vrijuit, in het tweede geval vermindert de maximumstraf drastisch.


Komedie
Procureur-Generaal Thierry Begeyn pleitte dat enige kritiek op het dossier terecht was. Ook de burgerlijke partij en verdediging vonden dat er tekorten waren. Begeyn ging op zoek naar het motief maar besloot dat hij er geen vond. De conclusie was dat er ook zonder motief van doodslag sprake kan zijn. ,,Dat de vrouw dood is, staat niet ter discussie.''

Als elementen om de beschuldiging doodslag te staven, schoof Begeyn onder meer naar voren dat de man na de feiten komedie speelde. Er was de nervositeit bij het Egypte-verhaal. Daar zou Poizot mogelijk een minnaar hebben gehad. Ook het toeval dat het bijltje precies voor het grijpen lag, riep bij de procureur vragen op. Tot slot pleitte Begeyn dat Desmarets geen baat had bij een echtscheiding. Zijn vrouw bezat immers het meeste.

Meesters Marc Vanstaen en Marc Decraemer staken daarop een pleidooi af ter verdediging van Desmarets. Vanstaen schetste enkele breeklijnen in de relatie tussen Desmarets en zijn vrouw Poizot. Zij was een carrièrevrouw, hij niet. Zij hield van reizen, hij niet.

Meester Decraemer vroeg de jury om bij haar besluit rekening te houden met de hoofdzaken en niet met de details. Hij wees erop dat het paar al 32 jaar uit elkaar aan het groeien was. Zij zou in die periode een schijn van minnaars hebben opgewekt bij Desmarets. Een van de mogelijke minnaars, toevallig een homoseksuele man, kwam ook aan huis.

,,Desmarets moest ondergaan. Waarom ging zij niet weg?'' vroeg Decraemer zich af. ,,Hij bleef omdat hij van haar hield. Ze is dus medeverantwoordelijk.'' Op de fatale dag zou een banaliteit in de garage de vonk geweest zijn die bij Desmarets de stoppen deed doorslaan. Volgens de verdediging was het een reactie na jaren van vernederingen. (belga)

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees