Doek valt definitief over Lernout&Hauspie na veiling in Ieperse Westhoek Expo

600 euro voor ,,lege'' computer

IEPER -
Met de laatste klop van de hamer van de veilingmeester is het doek definitief gevallen over Lernout&Hauspie. Gistermiddag lokte de uitverkoop van het spraaktechnologiebedrijf meer dan zeshonderd kandidaat-kopers. Echte koopjes waren er niet, want de computers gingen voor 275 tot 450 euro van de hand, exclusief 40 procent kosten en BTW.

Exact 568 artikelen gingen onder de hamer. Bijna evenveel als kandidaat-kopers. De zaal in Westhoek Expo was veel te klein voor die overrompeling. De veiling bracht uiteindelijk 180.000 euro op, wat volgens de curatoren als een positief resultaat kan worden beschouwd.

,,Ik hoorde veel bezoekers vragen welke computer ze het best zouden kopen. Ik vermoed dat veel kopers hier hun eerste computer kopen. Hopelijk zijn ze niet al te verrast als ze ontdekken dat het om een computer zonder software gaat en er bij de uitgesproken som nog 17 procent veilingkosten en op de totale som nog 21 procent BTW bij komt'', aldus curator Frank Seys.

De veilingmeester werkte met bekwame spoed. De computers gingen voor 275 tot 450 euro van de hand, exclusief kosten. Veelal stuk voor stuk, al waren er kopers die 15 tot 30 computers ineens kochten. Printers kostten tot 750 euro, servers tot 900 euro.

De veiling was bij momenten zeer geanimeerd. Toen een koper bijna alle printers opkocht, heette hij al snel ,,meneer printer''. Toen die man niet meer opbood, zei de veilingmeester ,,Oh, is de camionette vol?'' Hij had het ook over ,,Da's voor de mannen van KPMG'' of ,,Hoeveel stuks wilt u? Eentje? Oh, da's jammer''.


Kleurenmonitor
Onder de kopers was ook Renon Janssens uit het Limburgse As. Hij wist precies wat hij wilde: een computer voor de kleinzoon van zijn vriendin. ,,Ik kwam zaterdag al kijken. Ik noteerde een pak gegevens en liet mijn zoon tijdens het weekend een keuze maken', vertelt Renon Janssens. ,,Ik nam mij voor tot 375 euro te bieden, all-in. Ik heb een lijst bij zodat ik weet dat ik tot 275 euro mag gaan. Ik begon te bieden bij een serie van 25 computers. Ik kocht de voorlaatste aan 275 euro, mijn buur de laatste.''

Renon Janssens had er twee reisjes vanuit Limburg voor over om zijn kleinzoon een L&H-computer te geven. ,,Ik kocht de computer niet om zijn L&H-verleden, al heb ik grote sympathie voor de stichters van het bedrijf. Vandaag gaan anderen aan de haal met hun knowhow en resultaten'', aldus nog Renon Janssens, die ook nog een kleurenmonitor wilde, maar hij wou niet meer dan 21.000 frank betalen. De kleurenmonitor ging voor veel meer van de hand, voor zo'n 550 euro, exclusief kosten.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees