Miniemeninstituut wint provinciale prijs Bikespotting

Op de fiets kan het zonder stress

Op de fiets kan het zonder stress

De leerlingen van het eerste en tweede middelbaar beroeps van het Miniemeninstituut weten hoe het moet: je verplaatsen doe je het best per fiets.cbl Foto: © Cemil Belek

LEUVEN - De leerlingen van het eerste en tweede middelbaar beroeps van het Miniemeninstituut in Leuven mogen fier zijn. Ze deden mee aan een door de provincie uitgeschreven wedstrijd om het fietsen te promoten. Met een flitsend filmpje overtuigden ze de jury en wonnen Bikespotting.

De opdracht zou je simpel kunnen noemen: promoot het fietsen onder de leerlingen. Er een filmpje van maken is natuurlijk een ander paar mouwen. De leerlingen van het eerste middelbaar beroeps en het tweede beroepsvoorbereidend leerjaar kantoor en verkoop staken samen met leraar Nederlands Leslie Weynants uit Kessel-Lo de koppen bij elkaar.

'Ik heb eerst een les gehouden over luchtvervuiling afkomstig van auto's in het westen van Europa. Ik had een kaart waar de vervuiling werd voorgesteld door een zwarte kleur. In Frankrijk bijvoorbeeld zag je alleen zwarte vlekken in en rond grote steden als Parijs en Marseille. België daarentegen was een grote zwarte vlek. Ik moet zeggen, het maakte indruk op de leerlingen', zegt Weynants.

Het was niet de eerste keer dat het Miniemeninstituut meedeed aan de wedstrijd Bikespotting. 'We hadden vorig jaar ook meegedaan. We zijn deze keer samen rond de tafel gaan zitten en hebben in samenspraak een scenario bedacht. Oud-leerkracht turnen Eric Symons was de cameraman en hij heeft de beelden uiteindelijk ook gemonteerd', zegt Weynants.

Het resultaat mag er zijn. De leerlingen tonen met hun filmpje aan dat je met de fiets rustig en vredig op je eindbestemming geraakt. Met de auto of te voet wordt het een helse race tegen de klok. Het is een flitsend filmpje geworden dat met een helse vaart voortdendert. Hier en daar is een rustpunt ingelast.

Dit rustpunt wordt voorgesteld in de persoon van Houda Ajaha (14) uit Wijgmaal die dartel en heel op het gemak naar school fietst. Ze is een talent volgens leraar Weynants. 'Het was alsof ze nooit anders had gedaan', zegt haar leraar. Andere rollen waren onder anderen weggelegd voor Wafae El-Yousfi (14) uit Leuven, Rochin Hamo (16) uit Kessel-Lo en Lisa Aerts (13) uit Veltem-Beisem.

De leerlingen krijgen een heuse fietsdag met ontbijt cadeau. De speelplaats wordt dan omgetoverd tot een fietsparcours.

Bekijk het filmpje van de leerlingen op www.bikespotting.be

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio