Harry Van Hooydonk schrijft boek over parochie

Vosberg viert 50ste verjaardag kerk

Vosberg viert 50ste verjaardag kerk

Harry Van Hooydonk met zijn boek bij het altaar in de Heilige Familiekerk, die 50 jaar bestaat als kerk. Foto: Kristof Lauwers

Rumst - De Rumstse parochie Vosberg-Lazernij viert zondag de 50ste verjaardag van de kerk aan de Lage Vosbergstraat. Harry Van Hooydonk schreef een boek over de geschiedenis van de parochie.

Harry Van Hooydonk woont sinds 1981 aan de Lage Vosbergstraat, vlakbij de Heilige Familiekerk. 'Ik engageerde me meteen in het parochie- en verenigingsleven. Na vele gesprekken schreef ik een 'geschiedenis op mensenmaat' van onze parochie. Ik werkte aan het boek van oktober 2009 tot januari dit jaar', vertelt Van Hooydonk. Het boek telt bijna 200bladzijden en bevat veel foto's.

Vorig jaar al vonden Vosbergfeesten plaats voor de parochie en de school. 'In het archief van het bisdom Antwerpen vonden we een brief van 1922 van Louis Henderickx. Hij vroeg de bisschop in zijn brief een kapel te bouwen op de Vosberg', verklaart Harry. 'In 1930 werden de kapel en drie klassen gebouwd. De kapel werd in 1930 ingewijd en vanaf Pasen 1931 werd er ook lesgegeven. Een van de drie eerste leerkrachten, Sidonie Van Aken, is nu 99. Veel zeventigers waren tijdens de feesten vorig jaar heel verbaasd hun juf terug te zien.'

In 1938 kreeg de kapel een toren en werd een klooster bijgebouwd, twee jaar later werd ook de pastorie gebouwd. Leopold (Pol) Slegers was er achtereenvolgens onderpastoor, kapelaan en pastoor benoemd. 'Pol Slegers vergroeide met de Vosberg. Hij was er priester van 1940 tot 1977 en bleef er wonen tot aan zijn dood, in 1987. Een jaar later werd de straat waar hij woonde naar hem genoemd. Niets was hem te veel voor zijn parochie. Hij hielp in 1960 zelf bij de bouw van de parochiezaal.'

De parochie Heilige Familie Vosberg-Lazernij werd op 7januari 1961 erkend en officieel opgericht. Er woonden toen nog vooral land- en tuinbouwers. 'De aanleg van de E19, begin jaren zeventig, bracht veel jonge gezinnen naar de Vosberg en zorgde voor een echte metamorfose 'ten oosten van de weg Mechelen-Antwerpen'. Vandaag draagt diaken Bert Hellebaut de parochie die 600 gezinnen telt.

Zondag wordt de vijftigste verjaardag van de kerk gevierd met een feestelijke eucharistieviering om 13.30uur in de kerk aan de Lage Vosbergstraat. Daarna volgt een receptie voor alle parochianen en de verenigingen.

Er is een beperkte oplage van 150 boeken gedrukt. Die zijn bijna allemaal verkocht. Maar een boek bestellen kan nog via harry.van.hooydonk@telenet.be.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio