Catharina Segers voor derde keer op uitstap met twee eeuwelingen

'De Kouter was de plek om je mooie kleren te tonen'

'De Kouter was de plek om je mooie kleren te tonen'

Mariette praat honderduit, Robert geniet in stilte.Frederiek Vande Velde Foto: © fvv

GENT - Voor het derde jaar op rij ging schepen Catharina Segers (Open VLD) op daguitstap met Mariette Bouverne en Robert Cardon. Twee eeuwelingen, die ze elk jaar een stukje van de stad laat zien. Deze keer reed de schepen de twee oudjes in een rolstoel over de gigantische luchtfoto in het Stam.

'Hoezo? Die quiche uit de kom snijden voor mij?' Mariette Bouverne spreekt de woorden niet eens uit, maar de manier waarop de 103-jarige in het restaurant van het museum Stam naar schepen van bevolking Catharina Segers (Open VLD) kijkt, spreekt boekdelen. Mariette is nog zelfstandig genoeg om dat allemaal helemaal alleen te doen. Ze staat op haar zelfstandigheid en had het moeilijk om naar een zorgcentrum te gaan. Tijdens het bezoek aan het Stam verwijst ze een paar keer naar het zorgcentrum: als ze het mandje met vers bruin brood dat ze bij haar quiche geserveerd krijgt ziet, en ook op het moment dat ze haar Illy-koffie drinkt: 'Dat is wat anders dan opgewarmd water', klinkt het onomwonden.

Voor ze naar een zorgcentrum moest, woonde ze op een appartement aan de Verpleegsterstraat, op de tiende verdieping. 'Ik heb de Blaarmeersen daar tot stand zien komen', vertelt ze, als de schepen haar tijdens de rondgang in het Stam op een foto van de Blaarmeersen wijst.

'Dit bezoek aan het museum heeft me echt, echt, echt heel veel plezier gedaan', benadrukt ze na afloop ook tegen Stam-directeur Christine De Weerdt.

Vooral in de introductieruimte, waar ze met de rolstoel over de gigantische luchtfoto van de stad kan rijden, kwamen de herinneringen. Aan de Kouter bijvoorbeeld 'waar Jan Lantaarn de lichten ging aansteken. Op de Kouter hadden de palen vijf lampen, in de gewone straten maar één', weet ze. 'De Kouter, dat was de plaats waar je moest zijn om je mooie kleren te tonen.'

Van op de Kouter rijdt schepen Segers haar met de rolstoel naar Zwijnaarde, waar ze nu in een woonzorgcentrum zit. 'Kijk, we rijden over de Coca-Cola!' zegt de schepen, die al voor de derde keer met Mariette op stap is. Samen met Mariette neemt de schepen ook Robert Cardon mee op daguitstap. Robert is 102, woont alleen en is stiller. Ook hij haalt bij het zien van oude foto's herinneringen op: aan hotel Wilson, op de hoek van de Korenmarkt en de Veldstraat, waar hij iemand kende die aan de kassa zat. En het Groot Begijnhof, dat uitkomt op zijn achtertuin. Ook Robert geniet van de uitstap, maar in stilte.

Voor ze naar het Stam kwamen, had de schepen de twee eeuwelingen meegenomen naar het mobiele dienstencentrum aan het station Gent Sint-Pieters. Dat dienstencentrum heeft ook een bibliotheekgedeelte en daar wilde Mariette weten of The spy who came in from the cold van John le Carré in voorraad was. Maar toen bleek dat de technologie het in het mobiele dienstencentrum liet afweten. 'Niet erg', zei Mariette geruststellend. 'Gelukkig dat het in het begin van het project gebeurt, nu kun ju uit die fouten leren voor de toekomst.'

Op het einde van het bezoek stelt schepen Catharina Segers Mariette voor aan haar vriend Daniel.

'Hij restaureert oldtimers, oude auto's, ook die waarin hij je kwam ophalen is een oldtimer.' Waarop Mariette: 'Oud, wat is dat?'

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio