Tiental straten deelt in waterellende

Bellebeek geselt Teralfene en Liedekerke

Emiel Heymans uit de Affligemsestraat kon zijn huishoudapparaten in de kelder tijdig op blokken zetten.rds Foto: © Rudy De Saedeleir

TERALFENE/ LIEDEKERKE - In Teralfene en Liedekerke veroorzaakte de Bellebeek zondag grote waterproblemen. In Teralfene stonden zes straten blank, in Liedekerke deelden de stationsbuurt en de Begijnenmeers in de klappen.

De problemen manifesteerden zich vanaf zondagmorgen in het gebied rond de monding van de Bellebeek. De beek staat bekend als een woelig water, maar zoals ze dit keer door het lint ging, dat maakte nog niemand mee. Het uitgestrekte buffergebied achter de Bellemolen liep zaterdagavond al helemaal vol. Ook de bypass, die sinds 1995 de beek bij piekmomenten ondergronds van een tweede rechtstreekse monding in de Dender voorziet, kon het recorddebiet niet aan.

Zondagochtend liep ook de Stationstraat onder, iets wat ze in Essene nooit eerder meemaakten. Liedekerke en Teralfene, waar de Bellebeek de gemeentegrens vormt, volgden snel. De eerste slachtoffers waren de bewoners van de Kleine Dries en de Portugeesstraat (Teralfene), waar de straten binnen enkele uren 50 tot 70 centimeter hoog stonden. In de Driesstraat en de Affligemsestraat, vlak naast de Bellebeek, liepen tal van kelders onder. In de Teralfense wijk Dreef stond het water tot een halve meter hoog in de Rozenlaan, Tulpenlaan en Krokussenlaan.

N208 afgesloten

‘De Bloemenwijk had vroeger regelmatig last van overstromingen bij slagregens, maar toen kwam het water altijd van Teralfene-centrum. Nu stroomde het water de wijk in vanaf de spoorweg en dat maakten we hier nog nooit mee', zegt Johnny Baetens, bewoner van de Krokussenlaan. ‘Bij mij spuit het water in de kelder via de buis van de elektriciteit.' Met twee zware pompen probeert hij de schade te beperken. De meeste bewoners waren al van 's nachts en 's morgens bezig met het beveiligen van hun woningen en kelders met zandzakjes.

Ook de N208 liep onder. De verkeersader zou de hele nacht afgesloten blijven. Vanochtend om 5.30 uur moest de politie de toestand evalueren om de weg eventueel opnieuw vrij te geven. In Liedekerke liep een vijftiental woningen in de stationsbuurt en enkele bedrijven in de zone Begijnenmeers waterschade op. Grootste slachtoffer was Segers & Balcaen, producent van flexibele verpakking, folie en laminaat. Het bedrijf draait de klok rond, maar moest zondag de productie stilleggen toen het water de twee hoogspanningscabines onder water zette. Buur L-Door bleef gespaard, maar evacueerde voor alle zekerheid de werkplaats. Aan de overzijde moest ook de hoogspanningscabine van de nieuwe appartementen worden uitgeschakeld. Slachtoffer daar was Olivier Van Acker, die in zijn gloednieuwe winkel in rolstoelen ‘Mobility by Olivier' tot tien centimeter water binnenkreeg. In de Begijnenmeers kon Bikecenter Timmermans het water nog net buiten houden. De omgeving van de Stationsstraat en de Appelboomstraat bleef gespaard. De extra dijk die gebouwd werd na de overstroming van 1 januari 2003, hield stand. Het bufferbekken langs de Dender liep wel helemaal vol.

Na de middag stabiliseerde de toestand. Rond 17 uur was het water op de meeste plaatsen al ruim tien centimeter gezakt. De brandweer van Asse, Civiele Bescherming en de gemeentelijke technische diensten waren het hele weekend in de weer om duizenden zandzakjes aan te voeren. Kelders leegpompen heeft geen nut zolang het water niet eerst wegtrekt. De Civiele Bescherming zette twee zware pompen in om het water in de Dender te lozen.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio