Ropeskipping Jumpfun viert vijfde verjaardag

Touwtjespringen was nog nooit zo populair

Foto: © STEFAAN BEEL

Roeselare - Jumpfun, de enige club voor rope skipping in Roeselare, bestaat vijf jaar. De club kent een overrompeld succes. Er is zelfs een inschrijvingsstop nodig.

Vijf jaar geleden begon sportlerares Gudrun Vermeersch(44) met Jumpfun, een vereniging die de jeugd opnieuw aan het touwtjespringen wil brengen. En met succes. Vandaag telt de club al tweehonderd leden en is de vereniging dringend op zoek naar extra trainers. De vraag naar lessen touwtjespringen is groter dan het aanbod. Jumpfun moet zelfs een quotum invoeren. Per jaar kunnen er maximaal veertig nieuwe rope skippers starten. Het succes is louter te danken aan mond-aan-mondreclame. Alleen tijdens het opstartjaar van Jumpfun werden er posters verspreid.

‘Rope skipping is voor jong en oud, jongens en meisjes. Het is snel aan te leren en dat is ongetwijfeld één van de redenen van het nieuwe succes. Bovendien heerst er een groot feel good-gevoel', zegt Gudrun Vermeersch.

Zeg niet zomaar touwtjespringen tegen rope skipping. ‘Nee, het is veel meer dan met een touw draaien en springen op de speelplaats van de school. Rope skipping is een combinatie van acrobatie, gymnastiek, street dance en touwtjespringen. Zeker bij de gevorderden zorgt dat voor zeer spectaculaire beelden. Die beelden op zich zijn al aantrekkelijk voor wie wil beginnen. Zeker de jonge kinderen kijken op naar wie het rope skippen al beter onder de knie heeft. Zij zien vooral spektakel en willen dat natuurlijk ook kunnen', aldus Gudrun.

Rope skipping is in ons land een sport in volle ontwikkeling. En hoewel rope skipping nog maar bij weinig mensen bekend is, heeft België enkele wereldtoppers. In de provincie zijn er maar een viertal clubs. Jumpfun is de enige club in Roeselare. ‘We tellen tweehonderd leden maar de jongens zijn serieus in de minderheid. We hebben zestien jongens in de club. Touwtjespringen wordt nog altijd geassocieerd met spelende meisjes. Stilaan werken we aan dat vooroordeel. Jongens zijn trouwens erg sterk in ropeskipping. Door hun kracht en explosiviteit zorgen ze voor een zeer spectaculaire show', legt Gudrun uit.

Ze breekt meteen een lans voor volwassenen die rope skippen. ‘Volwassen komen hier als alternatief voor de fitness, waar je het juiste pakje en de juiste schoenen moet dragen. Hier draait alles om plezier en ondertussen werken we aan de conditie. Rope skipping lijkt misschien lastig, maar door voorzichtig te starten, bouw je je conditie vanzelf op.'

De 10-jarige Axelle en Nelle weten waarom zij lid zijn van Jumpfun en ze wekelijks komen trainen. ‘Omdat het speciaal is. Het is geen sport als een ander. Soms is het wel moeilijk, zeker als je een nieuwe oefening moet leren, maar meestal gaat het vlot', zeggen ze in koor. ‘Je zweet er van, maar de trucjes zijn het leukst om te doen. Het is ook spectaculair om naar te kijken', vult Nelle aan.

Jumpfun: Jump Around The World, 5 juni, 16uur, De Spil. Info: www.jumpfunroeselare.be

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio