Tachtigjarige is zwemkampioen

© © Hendrik De Rycke

Edward Backaert is al jaren Belgisch zwemkampioen in zijn leeftijdscategorie. Ward wordt in december tachtig.

(JLA)

Ward zwemt dit jaar voor het eerst in de categorie 80- tot 85-jarigen. Hij behaalde al zes Belgische titels en twee Vlaamse. 'Toegegeven in mijn categorie zijn we nog met vijf', zegt Ward. 'We doen allen ons best. Op deze leeftijd nog meedoen aan een competitie, strekt al tot eer. Al jaren ben ik een tikkeltje sneller, maar onze vriendschap lijdt daar niet onder.'

Op het Belgisch kampioenschap behaalde Ward goud op de 50m, 100m en 200m schoolslag, op de 50m en 100m crawl en de 50m rugslag.

Ward was al een waterrat van het moment hij kon lopen. In 1945 sloot hij zich aan bij de zwemclub Neptunus Aalst. Toen Ward elf werd, stond hij in de competitie. Op zijn veertiende zwom hij zijn eerste doortocht, dat is een lange afstand zwemmen in bijvoorbeeld een rivier of kanaal. 'Ik zwom toen in zee in Blankenberge. Ik was er de jongste deelnemer. We moesten 3,5km optornen tegen de golfslag.' Ward eindigde als dertiende. 'Vanaf dan heeft het zwemmen me nooit meer los gelaten. Ik was ook een tijdje actief bij de waterpoloploeg van Aalst. We scoorden nationaal vrij goed.' In de zwemloopbaan van Ward is er een onderbreking van acht jaar, omdat hij meermaals werd geopereerd.

Nu neemt Ward bijna elke week ergens deel aan een wedstrijd. 'Mijn vrouw Godelieve gaat niet mee. Ze heeft me ooit eens vergezeld, maar ze kon er niet tegen dat de mensen aan de rand van het bassin stonden te roepen tegen mij. Het waren aanmoedigingskreten, maar zij zag dat anders.'

De verplaatsingen doet Ward met Jürgen Goossens (48). Jürgen is redder in Aalst en neemt zelf deel aan nationale en internationale wedstrijden. Ook hij haalde al een Belgische en Vlaamse titel. 'We zijn een beetje elkaars coach en geven elkaar raadgevingen', zegt Jürgen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus