Helft lawineslachtoffers overleeft het niet

Helft lawineslachtoffers overleeft het niet

Foto: EPA

Sneeuwlawines eisen een bijzonder hoge tol. Slechts één op de twee slachtoffers overleeft dergelijk natuurfenomeen. Met de recente hevige sneeuwval geldt in veel skistations een lawinealarm.

Wintersporters die vandaag met de start van de krokusvakantie naar de skistations vertrekken, zijn gewaarschuwd: door de hevige sneeuwval van de jongste dagen dreigt er groot gevaar voor sneeuwlawines. Wellicht wordt een aantal pistes afgesloten tot de toestand opnieuw veilig is. In het Oostenrijkse Vorarlberg werden al automobilisten verrast.

Op de gevaarlijkste hellingen veroorzaken berggidsen met opzet lawines. Maar de meeste lawines worden veroorzaakt door skiërs en snowboarders die zich buiten de beveiligde pistes wagen.

Lawines zijn na botsingen op de pistes de belangrijkste doodsoorzaak in wintersportgebieden. In de afgelopen 16jaar kwamen over de hele wereld in totaal 2.252 mensen om door lawines, zes procent daarvan verongelukte in de Alpen.

De overlevingskansen in een lawine zijn bijzonder klein. Kom je in een lawine terecht, tracht dan op je buik op de glijdende sneeuwmassa te blijven met gespreide armen en benen. Maak zwembewegingen en voorkom dat je sneeuw in de mond krijgt. Het is praktisch onmogelijk om jezelf uit te graven. Schreeuwen heeft geen zin, dus spaar je krachten. Twee op de drie mensen die het overleven, werden door vrienden gered.

Consulteer het weerbericht in het hotel en aan de skiliften. Lawinegevaar wordt met een schaal van 1 tot 5 aangeduid. In veel alpenstations geldt nu de hoogste gevaarsituatie 5.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees