Paniek na dodelijke infectie bij Antwerpse peuter

ANTWERPEN - Een peuter van 2,5 jaar is gisteren overleden aan een meningokokkeninfectie. Ook zijn tien jaar oude zusje werd besmet. Het overlijden veroorzaakte flink wat paniek: in de Naamse Clinique Saint-Elisabeth werden 32 mensen preventief opgenomen.

De meningokokkeninfectie is een levensbedreigende bloedvergiftiging die in veel gevallen gepaard gaat met een hersenvliesontsteking. De peuter van nauwelijks 2,5 jaar was al overleden toen hij gisterochtend in allerijl werd binnengebracht in het Antwerpse Middelheimziekenhuis. Zijn zusje van tien liep dezelfde infectie op en werd meteen opgenomen op de afdeling intensieve zorgen van het Koningin Paola Kinderziekenhuis in Antwerpen. Het meisje krijgt de nodige antibiotica toegediend, waardoor haar toestand stilaan stabiliseert.

Extra alert

Ook een ander kind uit de familie en een vriendje zijn veiligheidshalve in het Antwerpse ziekenhuis opgenomen. Hetzelfde gebeurde in de Naamse Clinique Sainte-Elisabeth, maar daar werden niet minder dan 32 mensen preventief opgenomen. De betrokkenen - vier kinderen, twintig jongeren en acht volwassenen - waren vier dagen lang in contact gekomen met de Antwerpse peuter tijdens een kamp in de buurt van Annevoie. De groep van dertig mensen kreeg een preventieve behandeling en mocht daarna het ziekenhuis verlaten.

Ook alle huisartsen uit de Antwerpse regio werd gisteren gevraagd extra alert te zijn en snel te reageren wanneer ze symptomen zouden herkennen. Het Antwerpse Middelheimziekenhuis stelt intussen dat er geen reden tot paniek is. (dhh)

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees