Genkenaar wordt beste kok van het land

Genkenaar wordt beste kok van het land

Foto: © michel vanneuville

GENK - Tommy Cavaliere uit Genk heeft in Brugge de presti-gieuze Prosper Montagné-wedstrijd gewonnen, en krijgt daarmee de titel van Eerste Kok van België. Indrukwekkend, vooral omdat 31-jarige kok tot vorig jaar nog voltijds fabrieksarbeider was.

In de bekende Brugse hotelschool Spermalie kroonde Tommy Cavaliere, kok in het restaurant Innesto in Houthalen, zich maandag tot Eerste Kok van België. De Genkenaar kon de jury het meest overtuigen met zijn originele creaties met griet, lam en karamel.

Na de proclamatie had de Genkenaar even tijd nodig om te beseffen wat hij verwezenlijkt had.

'Dit had ik eerlijk waar niet zien aankomen. Ik sta pas anderhalf jaar voltijds in de keuken, en ik had dan ook niet durven dromen om bij mijn eerste grote wedstrijd meteen te winnen', aldus een dolgelukkige Cavaliere.

Dat de Genkenaar van Italiaanse origine de prestigieuze titel in de wacht sleept ís ook een knappe prestatie, als je bedenkt dat hij tot vorig jaar nog voltijds als arbeider aan de slag was in het Genkse chemisch bedrijf Nitto. Vijf jaar geleden boog hij zich voor het eerst echt over de kookpotten. 'Iemand vroeg me of ik geen extra werk wilde doen in de keuken, en zo ben ik eigenlijk toevallig in het vak beland. In de Hotelschool van Hasselt heb ik dan avondschool gevolgd en zo is mijn passie geleidelijk aan gegroeid.'

Stempel van Geunes

Na enkele omzwervingen in andere restaurants belandde Cavaliere uiteindelijk in 't Zilte van tweesterrenchef Viki Geunes, toen nog in Mol. Geunes zag het potentieel van de jonge kok en nam hem onder zijn vleugels. 'Die periode onder Viki heeft een grote stempel op mijn carrière gezet. Hij heeft me ontzettend veel bijgeleerd, en me gemotiveerd om verder te zetten. Dat was nodig, want bijna vier jaar lang heb ik mijn job in de fabriek gecombineerd met avond- en weekendwerk. Een zware periode, ook voor mijn vriendin Angela en onze kindjes Romello en Kyani, maar achteraf ben ik blij dat ik heb doorgezet.'

Sinds januari werkt Cavaliere in Innesto, onder chef Koen Verjans, nog een protégé van Viki Geunes. Hij is er verantwoordelijk voor de groenten. 'Ook Koen heeft me ondertussen veel bijgebracht, en hij heeft me ook geholpen met de gerechten voor deze wedstrijd. Het was een groot risico om de stap naar de keuken definitief te zetten, maar met deze titel wordt die nu al bekroond', aldus nog Cavaliere, die ondertussen ook droomt van een eigen zaak.

'Ik wil mijn chef nu niet in de steek laten, en we zullen eerst nog heel wat moeten sparen, maar de bedoeling is om op termijn samen met mijn vriendin een eigen gastronomisch restaurant te beginnen. Een droom die met deze titel toch alweer een stapje dichter gekomen is', aldus de Eerste Kok van België.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio