Maggie De Block: 'Nog geen definitieve beslissing'

Protest tegen nieuw asielcentrum laait op

Protest tegen nieuw asielcentrum laait op

Vlaams Belang komt op straat tegen de mogelijke inplanting van het centrum.idh Foto: © idh

SINT-PIETERS-LEEUW - Over de eventuele komst van een asielcentrum is de laatste tijd veel te doen in de wijk Negenmanneke. Een veertigtal sympathisanten van het Vlaams Belang hield gisteren een protestactie in de wijk Negenmanneke tegen de mogelijke komst van een open asielcentrum.

De discussie over een mogelijk open asielcentrum in het voormalige leegstaande rusthuis New Atlantis op de hoek van de Bergensesteenweg en de Sint-Stevensstraat laait opnieuw op.

Volgens het Vlaams Belang heeft staatssecretaris voor Migrantenbeleid Maggie De Block (Open VLD) het plan opgevat om er een centrum te openen voor 100asielzoekers die vrijwillig naar hun land van herkomst willen terugkeren en hier wachten op hun repatriëring.

Ondertussen liet staatssecrtaris Maggie De Block weten dat er in het dossier van Sint-Pieters-Leeuw nog geen beslissing is genomen. Het is één van de mogelijke 'kanshebbers' voor een centrum voor asielzoekers die vrijwillig willen terugkeren. De beslissing valt pas als de regering het licht op groen zet voor voldoende financiële middelen.

Ook burgemeester Lieve Vanlinthout (CD&V) zei eerder al dat er geen nieuwe elementen zijn in het dossier sinds in oktober het plan werd meegedeeld. 'De gemeente is tegen een dergelijk assielcentrum op deze plaats', aldus Lieve Vanlinthout. 'Het gebouw is niet veilig en de inplantingsplaats is niet de beste die men kon bedenken'.

Het Vlaams Belang is eveneens gekant tegen de komst van het asielcentrum. 'Het Negenmanneke is de jongste jaren sterk verstedelijkt en verbrusselt wat problemen van criminaliteit en overlast met zich meebrengt. Zo'n asielcentrum zal alles nog erger maken. Bovendien is dit gebouw afgekeurd door de brandweer wat veiligheid betreft', zei gemeenteraadslid Eddy Longeval.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio