Italiaans restaurant krijgt later nog bed- en breakfast

't Vosken wordt een Italiaanse vos

De nieuwe, Italiaanse vos. jvw Foto: © VAN BEVER JOHAN

ZOTTEGEM - 't Vosken in Oombergen blijft 't Vosken, maar dan in het Italiaans: Il Volpe. Dank zij twee Italiaanse broers en hun vader wordt de geschiedenis van het gebouw als horecazaak verlengd.

't Voske begon in 1685 als afspanning voor reizigers met paard en kar. Er waren stallingen en de voerman kon er overnachten. Gerrit De Backer was de laatste uitbater. Hij stopte ermee in januari. Hij vond dat hij op 84-jarige leeftijd wel eens wat meer van het leven mocht profiteren. Het pand werd verkocht aan Paul Labaere uit Zottegem en wordt nu verhuurd aan de Italiaanse broers.

‘Er waren verschillende kandidaten, maar in ons zag de eigenaar wel mogelijkheden', begint Carmelo Luparello. Zijn familie is afkomstig uit Sicilië en samen met zijn broer Calogero en vader Giuseppe zal hij de zaak runnen. ‘Mijn grootmoeder had in Sicilië een bakkerij, het deeg zit me in de vingers en heb een voorliefde voor het vak. Ik ben pas afgestudeerd als marketeer en werk al sinds mijn veertiende in de horeca, bij mijn vader in het restaurant Vulcano in Zulte. Het is altijd al mijn droom geweest om zoiets als Il Volpe te realiseren.'

Carmelo en Calogero hebben steeds de authenticiteit van het gebouw voor ogen gehouden. ‘We wilden de geschiedenis van 't Vosken eer aandoen. Daarom kozen we voor dezelfde naam in het Italiaans. En wat men hier eeuwen geleden kon, zal men kunnen blijven doen. Eten, drinken en overnachten.'

Milaan

Het overnachten is voor een volgende fase. Het restaurant krijgt prioriteit. Er wordt volop gewerkt en de broers hopen ten laatste eind augustus te openen. ‘We willen een eerlijke Italiaanse keuken presenteren, maar net zo goed Franse gerechten. Dat gebeurt in een interieur dat warmte uitstraalt met veel stukken die we uit Milaan lieten komen. We werken met drie chefs en een van hen komt ook uit Milaan.'

Het concept verschilt met het doorsnee Italiaans restaurant. ‘We willen de authentieke gerechten op een moderne manier brengen en ook vernieuwen. De pizza's worden gemaakt in een houtoven en op de kaart staan gespecialiseerde vis- en vleesspecialiteiten uit Italië.'

Drive-in

Het restaurant heeft een capaciteit van 65 personen, maar het wordt meer dan dat. ‘Naast het restaurant is er de lounge, een après-bar met grappa's, exclusieve Milanese wodka en we houden de bieren. 't Vosken was bekend om de streekbieren en we blijven zowat 30 biersoorten schenken, samen met Italiaanse aperitieven. Achteraan komt de drive-in waar men bestellingen kan afhalen. De klanten in het restaurant zullen van de afhaling niks merken. Op het grasplein vooraan komt een terras, ideaal voor de wielertoeristen die hier passeren.'

De broers Luparello hebben nog andere dingen in gedachten. ‘Volgend jaar in de zomer maken we van de weide achter het gebouw een openluchtpizzeria met echt Italiaans ijs. De kelder gebruiken we enerzijds als opslagplaats voor de wijn, maar in een ander gedeelte willen we een wijnbar maken. Daar kunnen dan thema-avonden gehouden worden in samenwerking met wijnhuizen. De sfeer en het uitzicht worden die van een Romeinse crypte. Op termijn willen we de bovenverdieping inrichten als bed-en breakfast met vier exclusieve kamers en een vergaderlokaal.'

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio