Burgers inspireren zich op studiebureau

Heistenaar denkt mee over nieuw centrum

HEIST-OP-DEN-BERG - Ruim honderd bewoners en politici braken zich woensdagavond het hoofd over de toekomst van Heist-op-den-Berg. Studiebureau Planners gaf met enkele principes de aanzet, de burgers deden de rest.

Een tiental werkgroepen gingen, begeleid door een ‘tafelbaas', woensdagavond in cultuurcentrum Zwaneberg aan de slag met de principes van studiebureau Planners over de invulling van de vier projectgebieden: het Evenementenplein, de Bergstraat, de berg en het Heistse station.

De vaak geanimeerde discussies leverden interessante ideeën op. ‘Ik vind dit een goed initiatief', zei bewoner Patrick Liekens uit de Grotstraat. ‘Het voorstel om de omgeving van de berg verkeersluw te maken, is fantastisch. Dat mag geen verkeersknooppunt blijven.' Het drukke verkeer op het Gouden Kruispunt is de architecten niet ontgaan. Ze zien ook mogelijkheden in de vrijkomende site van het Heilig-Hartcollege langs de Kloosterstraat, in combinatie met het bergbos en de watertoren.

De architecten legden voorstellen op tafel die in het verleden vaak stof deden opwaaien: een verkeersvrij Evenementenplein met ondergrondse of achtergelegen parking, of eenrichtingsverkeer in de Bergstraat (richting station) met bredere voet-en fietspaden en sober straatmeubilair. ‘De Bergstraat ziet er nu wat rommelig uit. De straat kan wat orde gebruiken', zegt Peggy Totté van Planners. De parkeerplaatsen zouden worden ingericht langs een zijde van de straat, al is dan nog een oplossing nodig voor het laden en lossen. Een uitgebalanceerde straatverlichting en gestructureerde bomenrijen, afgewisseld met blikvangers als Villa Monté, moeten van de Bergstraat een aangename winkel-en woonzone maken.

De plannen voor het station staan nog in hun kinderschoenen. De architecten wezen op de dominante aanwezigheid van de brug, de problematische ontsluiting van het station en het ontbreken van een plein voor het stationsbuffet. Ideeën zijn nog meer dan welkom.

‘Met alle info hopen we een leidraad uit te werken waarop we ons beleid de komende decennia bouwen', zegt burgemeester Luc Vleugels (CD&V). ‘De bouw van de tweede podiumzaal is de eerste stap van die kernvernieuwing. Ons doel is de ruim 40.000 inwoners met meer producten en diensten beter te bedienen en de gemeente aantrekkelijk te maken. Zonder visie is dat niet haalbaar', besluit de burgemeester.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio