Verdachte werkt goed mee in tweede reconstructie

Nick Geys geeft nieuwe versie kanaalmoord

BALEN/GEEL - Politie en gerecht hielden gisteren een tweede reconstructie van de moord op Glenn Van De Weyer (18) uit Geel. Moordverdachte Nick Geys (20) uit Balen gaf er een nieuwe versie van de feiten.

Het parket in Turnhout wilde gisteren niet kwijt of Nick Geys intussen de moord op zijn kameraad heeft bekend. Om 9.45 uur sloten de speurders het jaagpad aan het kanaal Dessel-Kwaadmechelen af over een lengte van ongeveer 500 meter. Met een blauwe, anonieme politiewagen werd Geys geboeid ter plaatse gebracht.

Samen met de onderzoeksrechter, de procureur, een wetsgeneesheer en speurders van de federale gerechtelijke politie van Turnhout dook de verdachte vervolgens de berm in. ‘De verdachte heeft goed meegewerkt tijdens de reconstructie', zegt Inge Delissen van het parket. ‘De nieuwe reconstructie kwam er omdat de verdachte een nieuwe versie van de feiten heeft gegeven. Hij heeft zijn eigen rol gespeeld en een politieman kroop in de huid van het slachtoffer.'

Gefilmd

De hele reconstructie werd met een camera vastgelegd. Rond 11.15 uur werd Geys opnieuw in de anonieme wagen gestopt en naar de gevangenis van Turnhout gebracht.

Het verminkte lichaam van Glenn Van De Weyer werd op 22 mei vorig jaar door een wandelaar gevonden in het struikgewas bij een bankje. De jongeman was met een zwaar voorwerp, vermoedelijk een bijl, het hoofd ingeslagen. Onderzoek wees uit dat Geys zijn ‘beste vriend' de avond voordien met zijn bromfiets naar de plaats van het delict heeft gebracht.

Ook de bromfiets werd tijdens de reconstructie gebruikt. Tot voor kort heeft Geys altijd verklaard dat hij de moord wel heeft zien gebeuren, maar dat ze is gepleegd door mannen die zich onherkenbaar hadden gemaakt. Afwachten of de reconstructie voor een doorbraak heeft gezorgd.

De nabestaanden hebben zich altijd vragen gesteld bij de rol van Nick Geys. ‘Een mooiprater. Waarom heeft hij nooit de hulpdiensten gebeld als hij alles heeft zien gebeuren?'

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio