Wieken van windmolens geraken anders niet ter plaatse

Bos moet plat voor groene stroom

Bos moet plat voor groene stroom

De bomen met een rood-wit lintje moeten voor de bijl om de doortocht van het uitzonderlijk vervoer van windmasten en wieken mogelijk te maken. Foto: © Eddy Meulemans

ARENDONK/ OUD-TURNHOUT - De wieken van de nieuwe windmolens langs de E34 zijn te groot om via de gewone gemeentewegen ter plaatse te geraken. Daarom worden in Arendonk en Oud-Turnhout enkele straten verbreed, bochten rechtgetrokken en... bomen gekapt.

Tussen de afritten 25 en 26 van de E34 in Arendonk en Oud-Turnhout rijzen binnenkort zeven reuzegrote windmolens uit de grond. Ondanks het barre winterweer zijn de graaf- en funderingswerken in de weilanden langs de autoweg volop aan de gang. Zodra de fundamenten klaar zijn, kunnen de masten en de wieken worden aangevoerd. Dat bij zo'n transport meer komt kijken dan bij het afleveren van een postpakket, is duidelijk. Vooral het vervoer van de wieken, die een diameter van maar liefst 42 meter hebben, is een huzarenklus.

‘Aanvankelijk wilden we drie extra afritten aanleggen op de E34, met tijdelijke verhardingen', zegt projectleider Joris Hintjens van energiebedrijf Air Energy. ‘Intussen hebben we alles nog eens tot op de centimeter nagemeten en geloven we dat alle onderdelen toch via de gewone gemeentewegen naar de sites gebracht kunnen worden. Maar dan moeten er eerst wel nog enkele bijkomende werken worden uitgevoerd.'

Een van die werken is het verbreden van de straten Nieuwendijk, Broekstraat en Arselt. Ook de S-bocht aan het kapelletje van de Broekstraat moet worden rechtgetrokken. In dezelfde bocht staat overigens nog een bos in de weg ook. Tien oude Corsicaanse dennen moeten er sneuvelen. Bomen kappen ten behoeve van groene stroom? Bij Air Energy zien ze er geen graten in. ‘De kapvergunning is al afgeleverd', bevestigt Hintjens.

Facebook

Hintjens verwacht dat de eerste windmolens al kort na de zomervakantie op volle toeren kunnen draaien. De zeven turbines zullen jaarlijks 28 miljoen kilowattuur elektriciteit opwekken, genoeg om een heel dorp van 8.400 gezinnen te voorzien van groene energie. Air Energy investeert 21 miljoen euro in het project.

Via Facebook kun je de evolutie van windmolenpark Zefiros in Arendonk en Oud-Turnhout op de voet volgen: klik hier.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio