Duizenden smaken tiende Hopduvelstoet

Duizenden smaken tiende Hopduvelstoet

Foto: © Rudy De Saedeleir

ASSE - 'Echt de mooiste Hopduvelstoet die ik ooit zag', verzekert Maurice Heuninckx (84). En deze Assese peetvader onder de fotografen kan het weten, want hij heeft ze alle tien gezien en gefilmd.

Als de Hopduvel door Asse trekt, dan schijnt de zon altijd en daar kan geen weerman tegenop. Stoetenbouwers Sam Laureys en Geert Vanderslagmolen hadden deze editie 2010 opgebouwd naar de geest van Eugeen Van den Broeck, de bouwer van de eerste vijf stoeten tussen 1956 en 1979. Met ruim 1.300figuranten. Vooral het volledig nieuwe eerste deel, met fragmenten uit 2.000jaar Asse, maakte bij momenten indruk.

De stoet startte jammer genoeg met een incidentje toen een van de tien boerenpaarden van de Opwijkse Hoplanders, helemaal vooraan in de stoet, in de Nieuwstraat steigerde, toen het schrok van een klaroen. De jonge amazone viel op de grond en werd met een ambulance van de brandweer Asse naar de kliniek om de hoek gebracht. Het paard werd door mensen uit het publiek tot bedaren gebracht.

De stoet was dit keer ook veel folkloristischer dan twee jaar geleden, toen er hier en daar wat te veel carnaval insloop. Een aparte uitschieter was zonder twijfel de erg fraai uitgewerkte ode van de Marlier aan hun buurman zaliger, knipselkunstenaar en Hopduvel-bedenker Zjeun. Net voor hen deed de KAJ de ter ziele gegane Breugelfanfare van Zjeun nog eens herleven.

Ook de brandweer profiteerde van de gelegenheid om haar 125-jarig bestaan in Asse in de kijker te zetten, onder meer met een oude handpomp. Bij de geslaagde replica's vermelden we het verdwenen volkscafeetje Bij Keeper (Krokegem), het Museum van Manke Fiel, de kapel van Tenberg en de tram van As' (door de Waaik). Van de Landbouwraad en de verzamelde verenigingen van Terheide is geweten dat ze altijd straf uit de hoek komen en dat was nu niet anders. De groep van 't Smiske kon het niet laten om in haar act - het platbranden van Asse door de Franse maarschalk - ook wat actuele kritiek te verstoppen met de bordjes '37 appartements a vendre'.

De Romeinse raad, vertolkt door de Assese gemeenteraad, had op het einde nog een verrassing in petto voor de 'stoute' groep van Koudertaveerne. Die blijkt twee weken geleden de diefstal van de strooien Hopduvel aan de gevel van het gemeentehuis op hun geweten te hebben. Vorige week gaven ze dat uiteindelijk toe, toen ze de duvel op het dak van de Kruisborrekapel posteerden. De duvel werd in de stoet meegevoerd, met de bedoeling hem officieel terug te geven, net zoals dat in 1965 gebeurde. Twee nepagenten kwamen de daders zogezegd overdragen. Wijsgeer Cicero (burgemeester Koen Van Elsen) kon er echter niet mee lachen en beval de inbeslagname van de wagen en de arrestatie van de daders. Jos 'van Neef' kreeg tot zijn verbazing van wijkagent Eddy De Ridder écht de boeien om. Of wie laatst lacht, nog altijd best lacht.

Bekijk ook de vele fotospecials op www.nieuwsblad.be/asse

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio