Nieuwe Michelingids heeft weinig verrassingen in petto

Hoofdstad heeft nu drie tweesterrenrestaurants

Hoofdstad heeft nu drie tweesterrenrestaurants

Foto: © HERMAN RICOUR

BRUSSEL - 'Le Chalet de la Forêt' in Ukkel mag nu, net als restaurants 'Comme Chez Soi' en 'Sea Grill', twee Michelinsterren boven zijn deur hangen. Voorts zijn er - behalve de opmerkelijke eerste ster voor het Brusselse Jaloa - weinig nieuwigheden in de streek.

'Verfijnde keuken, een omweg waard' is de quotering die voortaan naast Le Chalet de la Forêt prijkt in de gerenommeerde restaurantgids van Michelin. Het Ukkelse etablissement komt daarmee op dezelfde hoogte te staan van restaurant Sea Grill en Comme Chez Soi, de enige twee restaurants in België die vorige week een 19 op 20 haalden in de Gault&Millau.

Chef-kok Pascal Devalkeneer (45) loopt over van trots, want in zijn mooie pand naast het Ter Kamerenbos wachtte hij al een tijdje op erkenning. 'We hebben onze zaak twaalf jaar geleden geopend en we hebben acht jaar moeten wachten op de eerste Michelinster. Dat heeft lang geduurd. Nu hebben we vrij snel die tweede ster, wat aantoont hoe hard we wel gewerkt hebben', zegt hij.

'Een belangrijk kenmerk van mijn zaak is dat we een stabiel team hebben waarmee we passioneel koken', vertelt Devalkeneer. 'Elke dag denken we na over hoe het beter zou kunnen. We vertrekken van klassieke producten en maken daar originele gerechten mee. Zo bieden wij zee-egel, met langoustines en een mousseline van erwtjes. En Sint-Jacobsschelpen combineren we met truffels, beenmerg en gegrild brood. Dat vind je nergens anders. Onze klanten weten dat, we hebben veel habitués.'

Charme en luxe

Devalkeneer wil dat zijn zaak ook charme en luxe uitstraalt. 'Je bord mag nog zo mooi zijn, je geniet er minder van als je slecht zit', zegt de chef. 'Het is niet hetzelfde plezier. Ik ben heel tevreden over onze unieke locatie.'

Op de koop toe kreeg de chef onlangs te horen dat hij als enige Brusselaar in de Relais & Chateaux staat, een gids met de mooiste restaurants en hotels wereldwijd. Is er nu ambitie om voor die derde ster te gaan? 'We gaan beginnen met te appreciëren wat we al hebben, het is al heel goed zo. We zullen wel zien hoe het evolueert in de komende jaren. Driesterrenrestaurants hebben nog meer zin voor detail, daar zijn wij voorlopig niet aan toe.'

Andere klasserestaurants uit de streek worden door Michelin bevestigd in hun kunnen. Bistro Margaux uit Sint-Martens-Bodegem enerzijds en twaalf Brusselse restaurants anderzijds behouden hun ster. Jaloa in Brussel krijgt voor het eerst een ster.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio