Vijf generaties Mortier, 120 jaar slagerij op Markt

Cedric neemt zaak over die betovergrootvader begon

Rene Mortier.osw Foto: © Olivier Scheir

NEVELE - Al meer dan 120 jaar geeft slagersfamilie Mortier van vader op zoon vakmanschap door. Nu staat met Cedric (23) de vijfde generatie klaar. ‘Iets met liefde klaargemaakt aan de mensen kunnen geven, is het mooiste wat er is.'

Al vijf generaties lang houdt de familie Mortier een slagerswinkel op de Markt van Nevele. Alles begon met Cerafijn Mortier eind jaren 1880, vertelt Hendrik Mortier, de vierde generatie.

‘Cerafijn werd opgevolgd door Rene en die dan weer door mijn vader Gilbert.' In die eeuw is veel veranderd. ‘Ik herinner mij nog mijn vader die vertelde hoe hij bij de boeren ging om de dieren die hij wou, te bestellen. Er waren immers nog geen frigo's, dus alles wat hij aankocht, moest binnen de week verkocht zijn. Mijn vader en grootvader hielden zelf dieren en weet je dat hier vroeger, achteraan zelfs nog een slachthuis was?'

In 1981 nam Hendrik de zaak van zijn vader over. ‘Mijn vader maakte al hespeworst, maar voordien was er enkel kop, gerookt vlees, en dergelijke', vertelt Hendrik, die na 30 jaar de slagerij vol trots overmaakt aan zijn zoon Cedric (23). ‘Toen ik heel klein was, wou ik later metser worden. Maar zodra ik begon mee te helpen in de slagerij, was ik verkocht', lacht hij. ‘Kwaliteit geven en iets met liefde klaargemaakt, schenken aan de klanten, dat is het mooiste wat er is.'

Nochtans is het een beenharde stiel die bij de jeugd nog weinig populair is. Maar voor Cedric is geen uitdaging te groot: vol-au-vent en tong in madeira maken doet hij in een handomdraai, samen met het zorgvuldig draaien van worsten en het bereiden van gehakt. ‘Ik ga nu ook 's nachts zelf de karkassen halen in het slachthuis om ze zelf uit te benen en nadien te verwerken. Op die manier is er geen tussenpersoon en weet ik voor 100% wat voor vlees ik de mensen serveer.' Specialiteiten heeft hij naar eigen zeggen niet. ‘Maar ik ben wel trots op mijn speculoospaté, die ik zelf heb uitgevonden.'

Het huis kan zich beroepen op meer dan 120 jaar ervaring en vakkennis.‘Cedric maakt zijn rauwe ham en droge worsten nog zoals ik het van mijn vader heb geleerd en die zal het wel gedaan hebben zoals zijn vader', zegt Hendrik. ‘Het is niet goed om te veranderen. Mensen zijn gehecht aan een smaak, en komen voor hun vertrouwd product bij jou.' En de concurrentie van de grootwarenhuizen? ‘Och, die hebben een bepaald cliënteel, maar de mensen die naar hier komen, weten waarom ze bewust naar hier komen', lacht Cedric.

Dit weekend heropent de zaak met Cedric als nieuwe patron. Op 16,17 en 18 september is iedereen welkom in Markt 15 voor een glaasje en hapje. Elke klant krijgt ook een cadeautje.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio