Bereken online alimentatie voor kind

Voortaan kan je niet enkel online scheiden maar ook de alimentatie voor de kinderen berekenen. Gratis is dat niet, maar volgens de initiatiefnemer nog altijd de helft goedkoper dan een consultatie.

Advocaat en bemiddelaar Arvid De Smet uit Assenede, die al eerder een website voor online echtscheidingen lanceerde, zegt dat hij de afgelopen jaren honderden vragen over onderhoudsgeld kreeg. Hoeveel moet ik betalen of krijgen? Wie bepaalt dat en wat gedaan bij wanbetaling?

Via een formule gebaseerd op statistieken van de federale overheid, ervaringen en getest op echte dossiers, kunnen ouders voortaan online de alimentatie voor hun kinderen berekenen. Zes objectieve criteria bepalen het bedrag: de inkomens van de ouders en hun onderlinge verhouding, de leeftijd van het kind, de rang van het kind binnen het gezin, het eventueel eigen inkomen van het kind, de kinderbijslag en de verblijfsregeling.

300.000gezinnen met alleenstaande ouders vormen de doelgroep. Op de tien alleenstaande ouders in Vlaanderen zijn er drie man en zeven vrouw. Van de alleenstaande vaders heeft 65procent een kind, 28procent twee kinderen en 7procent drie of meer kinderen. Zestig procent van de alleenstaande moeders heeft een kind, 29procent twee kinderen en 11procent drie of meer.

'Ouders hebben vaak geen tijd om naar een bemiddelaar of advocaat te stappen', zegt advocaat De Smet. 'Online hulpverlening is zeer laagdrempelig. Wie de alimentatie voor de kinderen op onze website berekent, krijgt naast het aanbevolen bedrag ook een overzicht van de te verwachten evolutie van de kosten en de fiscale voordelen.'

Een berekening online kost 49,49euro. 'Dat is minder dan de helft van wat je bij een consultatie betaalt', zegt De Smet. Het gemiddelde bedrag dat ouders op de website www.echtscheiding-online.be invullen als maandelijkse alimentatie bedraagt 197,21euro per kind. Dat is het cijfer dat de ouders in onderling overleg invullen en weerspiegelt niet noodzakelijk wat de rechtbank zou toekennen. Op de site varieert de door de ouders opgegeven alimentatie tussen 1 en 800euro per maand. (aeg)www.alimentatie-online.be

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees