Buurt vreest overlast door mestinstallatie

RUISELEDE - Het was druk donderdagavond op de informatievergadering over de eerste mestverwerkinginstallatie in Ruiselede. De buurt is er niet gerust in.

Nog tot 12mei loopt het openbaar onderzoek naar de milieuvergunningsaanvraag van de familie Vandaele, die op haar varkens- en rundveehouderij een biologische mestverwerkinginstallatie wil neerzetten. Daar zou jaarlijks 24.000ton verwerkt worden. Zo'n 70 ongeruste buurtbewoners zakten af naar de vergadering. Vooral het extra transport op de landelijke toegangswegen naar het bedrijf baart zorgen. Zullen de vrachtwagens het pas vernieuwde wegdek niet stuk rijden? En wat als de weg verbreed moet worden? ‘Worden we dan onteigend?', vraagt een jong koppel zich af, dat net een nieuwe woning aan het bouwen is.

Drie transporten

De producent van de installatie, de firma Trevi, sust door te stellen dat er amper drie transporten per dag zullen zijn, maar dat wordt in twijfel getrokken.

Het gezin Baert woont het dichtst bij het bedrijf en heeft schrik voor ‘nog' uitbreidingen. ‘Waarom plannen ze een weegbrug, terwijl er een in de buurt is? Wij denken dat het niet bij die drie ritten zal blijven.'

Veel aanwezigen lazen het nieuws van de mestinstallatie in Het Nieuwsblad. Ze vinden het jammer dat ze dat via de krant te moeten vernemen. Buurman Marnix Standaert stelt dat zo'n activiteiten thuishoren in een industriezone.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio