Aalstenaars grootste Orvalliefhebbers van het land

Orval nog nauwelijks verkrijgbaar in Aalst

Orval nog nauwelijks verkrijgbaar in Aalst

Foto: © Veronique Van Geit

AALST - Al enkele maanden kampen Aalst en omstreken met een grote schaarste aan Orval. Van alle Belgen drinken de Oost-Vlamingen in het zuiden van de provincie dit trappistenbier het vaakst.

'De vraag is in dat gebied veel groter dan het aanbod', klinkt het bij de brouwerij, die geen oplossing ziet op korte termijn. Tussen 1995 en 2008 dreven de monniken van Orval de productiecapaciteit van hun brouwerij fors op: van 38.000 tot 65.000 hectoliter of 20 miljoen flesjes per jaar. Een noodzaak, want het bier is, net als andere trappistenbieren, zeer geliefd. Zo is de verkoop van Orval in het zuiden van Oost-Vlaanderen in tien jaar tijd met maar liefst 250 procent toegenomen. De brouwer kan de vraag nauwelijks bijhouden. Er is al twee jaar een Orval-schaarste in de streek, maar de jongste maanden is het bier in horecazaken in en rond Aalst meer niet dan wel te koop.

Bij groothandel Vandenameele, die de regio bevoorraadt met Orval, bevestigen ze het verhaal. 'Orval is ons best verkopende speciaalbier', zegt Thomas Allaer. 'Wij krijgen voor de eigen winkel om de twee weken 70 kratten. Die zijn in een mum van tijd uitverkocht.

'We hadden nooit gedacht dat ons bier zo populair zou worden', zegt François De Harenne van de brouwerij. 'De consument is de jongste jaren blijkbaar op zoek naar bieren met een authentiek verhaal. Maar waarom dat vooral in de streek rond Aalst is, is ook voor ons een mysterie. Misschien heeft dat te maken met de vele kwalitatieve horecazaken die er speciaalbieren serveren. We hebben er ook heel wat Orval Ambassadeurs.'

Slachtoffer van eigen succes

Café Safir op de Grote Markt in Aalst is al jaren een van de Orval Ambassadeurs. Uitbater Kris Van Impe is zelf een groot liefhebber en kenner van het trappistenbier. 'Ik drink het niet alleen graag, ik kan er ook uren over spreken. Orval is momenteel erg in trek, door de jaren heen merk je wel dat er ook onder de bieren trends bestaan. Momenteel is Orval een beetje het slachtoffer van zijn succes geworden. Er wordt ons zelf gevraagd er geen promotie voor te voeren. Sinds vorig jaar al heerst er een schaarste. Als we tien bakken vroegen, konden we er maar vijf krijgen. Voor mij is een Orval als de sherry onder de aperitieven. Het is vooral zijn bitterheid die zich onderscheid van de andere bieren, maar ook het alcoholgehalte ligt minder hoog'.

De Orval-schaarste zal nog even duren, volgens de brouwerij. 'Op korte en middellange termijn zal er niets veranderen. Willen we meer produceren, dan zullen we ons bier buiten de kloostermuren moeten brouwen. Maar dat moeten de monniken ook willen. Ik zie het de volgende drie jaar toch nog niet gebeuren.'

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio