Leerlingen winnen prestigieuze tuinbouwwedstrijd

Beloftevolle hoveniers komen uit Meetjesland

© © emv

Bram Van de Woestijne uit Evergem en Yarrith Neyt uit Zomergem, leerlingen van de tuinbouwafdeling van het College OLV Ten Doorn, wonnen dit weekend de Vlaamse wedstrijd voor de Beloftevolle Hovenier, en dat is een hele eer, ook voor de school.

Marc Van Hulle

De wedstrijd Beloftevolle Hovenier is een wedstrijd die wordt georganiseerd door de beroepsfederatie van de tuinaannemers. Alle tuinbouwscholen in Vlaanderen kunnen hieraan deelnemen in de preselecties, en daaruit worden drie teams weerhouden die het in een finalewedstrijd tegen elkaar moeten opnemen. De teams bestaan uit twee leerlingen en de Eeklose tuinbouwschool mocht het duo Bram Van de Woestijne en Yarrith Neyt afvaardigen, onder het coachende oog van leraar Marc Cauwels.

'De finale vond plaats in de tuinen van het park in Beervelde', legt Marc Cauwels uit. 'De finalisten kregen allen dezelfde opdracht: op basis van een ontwerp en enkele meetstaten moesten ze alle drie een identieke tuin aanleggen, zodat de jury het werk van de drie teams kon vergelijken. Misschien kon men over het eindresultaat zelf moeilijk kiezen, maar wanneer men ook rekening hield met de werforganisatie, de orde en de nauwkeurigheid, kon er maar één winnaar uit de bus komen: het team van het College OLV Ten Doorn.'

Deze overwinning krijgt heel wat aandacht bij de vakmensen uit de sector groenvoorziening en is een grote opsteker voor het imago van de Tuinbouwafdeling in Eeklo. 'We zijn als school uiteraard heel trots op dit resultaat, vorig jaar namen we voor de eerste keer deel en haalden we ook de finale, dit jaar zijn we laureaat. Dat bewijst toch dat de school topmensen voor de sector aflevert.'

Werkaanbiedingen

Zo'n overwinning staat ook fraai op een cv, dat beseffen Bram en Yarrith maar al te goed. De twee laureaten kregen trouwens onmiddellijk na de prijsuitreiking al meteen meerdere werkaanbiedingen van de betere tuinarchitecten uit Oost-Vlaanderen. 'Het geeft hen alvast een zetje en ook een pak zelfvertrouwen', stelt coach Marc Cauwels trots en tevreden vast. Het Vrij Landelijk Instituut Oudenaarde (VLIO) werd tweede. Het Vrij Agro- en Biotechnisch Instituut (VABI) uit Roeselare werd derde.

Beelden van de finalewedstrijd en interviews met de deelnemers zijn op 3 juni te zien in het Eén-programma

Groenland

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus