Grote treinvertragingen door computerproblemen

HERENTALS - De spoorwegen hebben dinsdagavond weer geen al te beste beurt gemaakt. Door technische problemen kwamen enkele duizenden reizigers met ruime vertraging op hun bestemming aan. Ook gisteren was een dag vol vertragingen.

‘Oorzaak van de problemen dinsdag was een computerstoring rond 19uur in het seinhuis in Antwerpen', zegt Frédéric Petit van Infrabel. ‘Hierdoor konden een aantal wissels niet bediend worden en moesten we het treinverkeer tussen Lier en Herentals stilleggen.' Een dozijn treinen werd afgeschaft of reed slechts een beperkt traject. Tussen Lier en Herentals reden ook geen vervangbussen. Dat kwam onder meer omdat Infrabel er eerst van uitging dat het een probleem van korte duur zou zijn. Heel wat mensen zochten zelf oplossingen om thuis te geraken. Rond 21uur was de storing verholpen, maar het duurde nog even voor de dienstregeling weer normaal verliep.

Barslechte communicatie

De Herentalse schepen Jan Bertels (SP.A) kan er over meerspreken. ‘Wat mij vooral stoorde was het totale gebrek aan communicatie', zegt Bertels. ‘Ik wilde dinsdagavond in Brussel om 21.47uur de trein nemen naar huis, maar die bleek niet te rijden. Uitleg onbestaande. De regelmatige gebruikers van de verbinding zijn dan op een trein naar Antwerpen gesprongen. Die vertrok ook al met 35 minuten vertraging. Vanuit Berchem hebben we dan een boemeltrein kunnen nemen naar Herentals. Al die tijd was het plan trekken, niemand zei wat en ook via het internet kwamen we niet meer te weten dan datgene wat we al wisten.'

Ook Martine Taelman (Open VLD) is boos. ‘Problemen met de spoorinfrastructuur volledig uit de wereld helpen is bijna onmogelijk. Reizigers in de kou laten staan zonder een degelijk alternatief is echter onvergeeflijk. Ik vernam eerder dat binnen NMBS en Infrabel twee afzonderlijke diensten verantwoordelijk zijn bij dit soort incidenten op het spoor. Bovendien waren er geen contracten met busmaatschappijen voor eventuele vervangdiensten. Minister Magnette moet hier dringend werk van maken.'

Bovenop vakbondsactie

Volgens Bart Crols van de NMBS hangt de maatschappij voor de communicatie af van de informatie die ze zelf krijgen van Infrabel. ‘Uiteindelijk hebben we een bus gevonden die ritten naar Turnhout en tot in Heusden-Zolder heeft gedaan.' Ook gisteren zorgden wisselproblemen in de buurt van Berchem voor problemen.

De vertragingen kwamen bovenop de problemen die er al waren door een vakbondsactie in de regio van Brussel.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio