Oude Kwaremont en Paterberg krijgen glansrol

Museeuw steunt Ronse voor aankomst Ronde

Serge Baguet, Mario De Clercq, Luc Van Den Abeele en Johan Museeuw houden de traditie van Ronse als wielerstad in ere. pma Foto: © Peter Malaise

RONSE - Johan Museeuw steunt Ronse om de Ronde aankomst 2012 binnen te halen. In zijn parcours doen de renners tweemaal de Oude Kwaremont en Paterberg aan.

Iedereen die iets met de koers in de stad te maken had tekende gisteren present in het voetbalstadion. De plaats was niet toevallig gekozen want als Ronse de aankomst van Vlaanderens Mooiste naar zich toe trekt wordt dat het zenuwcentrum van de Ronde.

De burgemeester Luc Dupont en schepen van Sport Gunther Deriemaecker maakten promotie voor hun stad. ‘We hebben een groot wielerverleden. We organiseerden tweemaal een wereldkampioenschap en driemaal een Belgisch kampioenschap. Sommigen zeggen dat Meerbeke traditie is, maar Ronse heeft eveneens een wielertraditie. De aankomst van de Ronde binnenhalen zou onze stad een ongeziene publiciteit geven. We hopen dat we het laken naar ons toe kunnen trekken, maar wordt het een van de andere twee kandidaten hebben we ons in elk geval op een positieve wijze kunnen tonen.'

Wijn smeedt band

Ronse komt met drie mogelijke finales. Eén ervan is uitgetekend door Johan Museeuw. Daarin stuurt hij de renners tweemaal over de Oude Kwaremont en de Paterberg. Ook komt hij met twee nieuwe hellingen, de Rampe in Kluisbergen en het Kuithol in Maarkedal.

Zijn openlijke steun voor Ronse heeft ook een negatieve kant. ‘Die aankomstsaga leeft enorm', weet hij. ‘Toen ik dit jaar uit de auto stapte aan de streep in Meerbeke, mocht ik plots niet door van een agent. Ik had nochtans de juiste badge en zei dat aan die agent. Dat is juist zei die, maar jij steunt Ronse, dat de aankomst wil afpakken, dus jij gaat hier niet door. Dan sta je daar. Een ommetje maken was het enige wat erin zat', lacht Johan.

De kandidatuur zelf wordt ingediend door de vzw Ronse Koerst waarvan Luc Van Den Abeele voorzitter is. En dankzij zijn vele contacten in koersmiddens reed de Ronde van dit jaar na zeventien jaar weer door Ronse. Het is ook dankzij zijn (privé-)banden met Johan Museeuw dat Luc de Leeuw van Vlaanderen kon strikken om de stad extra te ondersteunen.

‘Ik ken Johan dankzij wijn', opent Luc Van Den Abeele. ‘Ik ging naar het wereldkampioenschap in Zolder in 2002 en gaf er Johan een fles wijn cadeau. Een wijn die toen nog niet zo bekend was, maar die nu zeer duur geworden is. Die wijn viel blijkbaar in de smaak want een tijdje daarna belde Johan me op. Hij wou weten waar hij die wijn kon kopen. Maar die wijn was bijna nergens te koop. Ik had er twee kisten van op de kop kunnen tikken en Johan kwam bij mij thuis want hij wou die wijn kopen. Ik verkocht hem één kist en gaf hem een andere fles mee, een andere zeer goede wijn. En zo zijn we goede vrienden geworden en zo kon ik hem vragen me te helpen voor de aankomst van de Ronde. Geef toe, wie anders dan drievoudig winnaar Museeuw kent de Ronde van Vlaanderen?'

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio