Sloop begint pas maand voor bouwwerken nieuwe bibliotheek

Afbraak feestzaal Libbeke uitgesteld voor verenigingen

Afbraak feestzaal Libbeke uitgesteld voor verenigingen

Wanneer zaal Libbeke precies plaats moet ruimen, is nog niet bekend.fg Foto: © fg

LUBBEEK - De sloop van de oude en versleten gemeentelijke feestzaal Libbeke wordt uitgesteld. De zaal moet pas een maand voor het begin van de bouw van het nieuwe gemeenschapscentrum tegen de vlakte. Op die manier moeten de lokalen van de feestzaal zo lang mogelijk beschikbaar blijven voor de verenigingen.

Op de jongste gemeenteraad van Lubbeek laaiden de gemoederen weer hoog op bij de discussie over de afbraak van de oude feestzaal Libbeke. Die werd ooit gebouwd als zwembad maar nooit als dusdanig gebruikt.

Het minderheidscollege van Lubbeek wilde 110.000euro uittrekken om de zaal zo snel mogelijk te slopen. Zo zouden de bouwwerken voor het nieuwe ontmoetingscentrum niet in het gedrang komen. Dat was echter buiten de CD&V-oppositie gerekend.

'Na de problemen tijdens de vorstperiode, waarbij de hoofdbibliotheek langs de Binkomstraat de deuren moest sluiten omdat de te lage temperatuur een normale werking niet toeliet, willen we voor alles een nieuw bibliotheekgebouw', aldus raadslid Paul Duerinckx.

'Eerst een nieuwe bib en pas dan de afbraak van zaal Libbeke', klonk het op de gemeenteraadszitting.

De discussies liepen hoog op waarbij verwijten heen en weer vlogen. Volgens het gemeentebestuur was het voorstel van Duerinckx niet te realiseren omdat de nieuwe, geïntegreerde bib volgens de eerder afgezwakte plannen net op de plaats komt waar nu de zaal staat.

De oppositie vroeg een schorsing van de gemeenteraadszitting en pleegde overleg.

Drogredenen

'De houding van de oppositie getuigt van weinig respect voor de mensen die zich tot nu uit de naad werkten om samen te werken aan een nieuwe ontmoetingsruimte', aldus schepen van Cultuur Martine Van Bever (SP.A) en burgemeester Freddy Vranckx (Open VLD).

'Bij elke bespreking van het onderwerp is de oppositie er als de kippen bij om nieuwe drogredenen aan te halen en het project te vertragen.'

Na overleg tussen de partijleden stelde CD&V zich anders op en werd voorgesteld om Libbeke pas te slopen een maand voor de bouwpromotor start met de werkzaamheden aan de nieuwbouw. Zo kunnen de plaatselijke verenigingen de zaal zo lang mogelijk gebruiken.

De bouwvergunning voor de nieuwbouw is inmiddels afgeleverd. Wanneer de werken starten, is nog niet bekend.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio