Lift bibliotheek laat op zich wachten

TURNHOUT - Het is nog tien weken wachten op de lift in de bibliotheek aan het Sint-Victor. Voor de bibliotheekbezoekers blijft het dus nog een hele tijd trappen lopen.

‘De liftschacht is nu zo goed als klaar. Maar het breekwerk is nog niet afgerond', zegt de hoofdbibliothecaris. ‘Er moeten nog enkele muren gesloopt worden om een gang van de bib naar de lift te kunnen maken. Pas daarna kan de gespecialiseerde firma de lift plaatsen. Ik schat dat dit over een tiental weken zal kunnen.'

Voorlopig moeten bezoekers dus nog de trappen nemen. De bibliotheek beschikt wel over een lift voor rolstoelgebruikers of bezoekers die niet goed te been zijn. ‘Voor hen staat de schoollift klaar. Ze kunnen beneden via de parlofoon een medewerker oproepen. Die zal hen dan naar de lift begeleiden.'

De bibliotheek heeft zelfs twee mensen in dienst die zich hier halftijds mee bezig zullen houden. Deze hulp kan wel alleen aangeboden worden in de namiddag tussen 14 en 17uur. De bibliotheek beschikt niet over de mankracht om deze extra service aan te bieden in de voormiddag en tijdens de weekends.

Ook het bezoekersaantal van de bib is gedaald, mede door de beperkte toegankelijkheid. In DeWarande lagen de bezoekersaantallen tussen de 500 en 1.000 per dag. Nu zijn dat er tussen de 400 en 800. Als de bibliotheek over twee jaar terug verhuist naar de Warande, is de lift eigendom van het Sint-Victor.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio