AVATAR de film van de toekomst

‘Titanic'-regisseur James Cameron maakt duurste film ooit

Het leek er misschien op dat James Cameron na de elf Oscars voor ‘Titanic' maar op zijn lauweren blééf rusten, maar niets is minder waar. Na de succesvolste film aller tijden heeft hij met ‘Avatar' nu ook de duurste film aller tijden gemaakt. Steekt hij ‘Titanic' naar de kroon of gaat ‘Avatar' roemloos kopje-onder? Jan Ruysbergh

Twaalf jaar geleden is het alweer dat James Cameron geschiedenis schreef met Titanic, het romantische epos met Kate Winslet en Leonardo DiCaprio in de hoofdrollen. De film brak overal records en is tot op heden nog altijd de succesvolste film aller tijden. Elf Oscars kreeg Cameron, waarop hij zijn bedankingsspeech eindigde met de enthousiaste kreet: ‘I'm the king of the world!'

Maar voor het grote publiek leek het nadien wel of Cameron van de aardbodem verdwenen was. Ja, er waren nog de twee 3D-onderwaterdocumentaires, Ghost of the Abyss (2003) en Aliens of the deep (2005), maar verder bleef het angstvallig stil rond Cameron.

Intussen weten we waar hij zich al die tijd mee bezig heeft gehouden: het sciencefictionepos Avatar, dat volgens sommigen nu al toont hoe de toekomst van de cinema er zal uitzien. Cameron schreef al in 1995 – twee jaar vóór Titanic in de bioscoop kwam – de eerste versie van zijn verhaal rond een oorlogsveteraan die zich voor een experiment op een verre planeet in een hybride wezen laat veranderen. Dat het zo lang duurde, heeft te maken met Camerons perfectionisme: hij wou Avatar enkel maken als hij het verhaal in beeld kon brengen zoals hij het in zijn hoofd zag.

In de twaalf jaar die Cameron aan Avatar werkte, huurde hij mensen in om de nieuwste digitale 3D-technieken te verfijnen en ontwikkelde hij zelf nieuwe besturingsprogramma's. Hij schreef een woordenboek Engels-Na'vi en een hele encyclopedie over de verre planeet Pandora, waar de film zich grotendeels afspeelt. Het eigenlijke productieproces nam ruim vier jaar in beslag en verliep in horten en stoten. Nu is James Cameron eindelijk klaar om zijn geesteskind met de wereld te delen. Het worden spannende dagen voor de regisseur. De kans dat het tegenwoordig zo wispelturige publiek massaal wegblijft, is even groot als de kans dat Avatar een triomf à la Titanic wordt en de definitieve doorbraak van de 3D-film betekent.

Avatar loopt vanaf volgende week woensdag bij ons in de zalen. www.avatarmovie.com

Corrigeer

MEER NIEUWS