D'Oude Pastorie en Lozen Boer klimmen weer trapje hoger

D'Oude Pastorie en Lozen Boer klimmen weer trapje hoger

Foto: © Frederiek Vande Velde

LOCHRISTI - Lochristi blijft een opmerkelijk culinair paradijs. Maar liefst drie restaurants zien hun waarderingscijfer nog maar eens stijgen in de GaultMillau-gids van 2011. De Lozen Boer en D' Oude Pastorie halen eindelijk de magische 15 en Renard werkt zich in twee jaar tijd op van 12 naar 14. Geert Herman

Jan Audenaert van D'Oude Pastorie is compleet verrast wanneer we hem met het goede nieuws confronteren. 'Het is een droom die uitkomt, echt waar. We hebben er met onze équipe echt naartoe gewerkt. Het voorbije jaar ging onze aandacht vooral naar een fijnere garnituur en ook op de hapjes hebben we echt gefocust. Een 14 gaf ons al een supervoldoening, maar er zijn restaurants met dat cijfer die niet alles zelf bereiden en dat prikkelde mij wel wat. Hier wordt van het eerste hapje tot het laatste ijsje alles in huis gemaakt. Wij zoeken de combinaties niet zo ver meer, maar werken ze veel doordachter uit. Ik heb enorm veel bewondering voor toprestaurants, maar D'Oude Pastorie zal ze nooit nabootsen. Ze geven mij wel goesting om nog meer de perfectie na te streven.'

Ook Patrick Neyt van De Lozen Boer verrassen we met zijn alweer hogere score. 'Het doet uiteraard plezier, maar ik werk vooral voor tevreden klanten. Ik ben echt niet zo begaan met wat in de boeken staat, maar zorg elke dag voor het beste en dat wordt toch beloond. Weet je, als iemand een terecht punt van kritiek heeft op wat hij op zijn bord krijgt, dan ben ik daar dagen ziek van. Naar al die kookprogramma's op televisie kijk ik bewust niet. Wat je daar ziet, zijn stuk voor stuk modeverschijnselen. Soms denk ik dan dat we ouderwets bezig zijn, maar uiteindelijk lijkt iedereen toch een beetje op zijn stappen terug te keren.'

Renard

In restaurant Renard zweren ze dan wel weer bij de innovatie. Martine Van Waetermeulen: 'Wij gaan echt voor de moderne culinaire trends, zoals de green eggs voor barbecues. Ach, ik wou dat we meer gecontroleerd werden. Onze klanten zijn superenthousiast en zeggen vaak dat we meer verdienen dan ons huidig waarderingscijfer. Bij ons mogen ze gerust een keer vaker langskomen.'

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio