Regering Malediven houdt kernkabinet onder water om aandacht te vragen voor opwarming

Help, we verzuipen

Onder aanvoering van president Nasheed is de hele regering van de Malediven zaterdag onder water gedoken om aandacht te vragen voor de opwarming van de aarde. Want die opwarming dreigt catastrofaal te worden voor de laag gelegen exotische eilandengroep. Misschien een idee voor Herman Van Rompuy?

Het moet de allereerste kabinetsvergadering onder water zijn geweest. President Mohammed Nasheed en elf van zijn ministers –twee hadden een doktersbriefje om op het droge te blijven– trokken zaterdag een duikerspak aan om zes meter onder de zeespiegel een half uur te beraadslagen. Communiceren deden ze met hun handen en met witte plastic bordjes, om ten slotte met waterbestendige pennen een noodboodschap te ondertekenen waarmee de regering van de eilandengroep in de Indische Oceaan de wereld oproept om iets te doen aan de uitstoot van broeikasgassen.

Het gros van de 350.000 inwoners van de Malediven woont amper twee meter boven de zeespiegel. Als er niets gebeurt om de stijging van de zeespiegel als gevolg van de opwarming van de Aarde een halt toe te roepen, moeten ze binnen de kortste een ander onderkomen zoeken.

‘En als de Malediven niet gered kunnen worden, is er maar weinig hoop voor de rest van de wereld', luidt de boodschap. Waarmee het kabinet van Nasheed de wereld duidelijk wil maken dat de VN-klimaattop van december in Kopenhagen niet mag mislukken.

‘Jammer dat dergelijke mediastunts nodig zijn om het grote publiek en de politieke leiders attent te maken dat het vijf voor twaalf is', vindt Nic Balthazar, die eind augustus elfduizend mensen op het strand van Oostende bijeen kreeg voor de opname van de videoclip The Big Ask Again, waarmee hij politici wakker wil schudden om iets te doen aan de opwarming.

‘Al begint het stilaan door te dringen dat de stijging van de waterspiegel geen sprookje is, een overgrote meerderheid onderschat het gevaar nog altijd. We zullen met miljoenen klimaatvluchtelingen te maken krijgen. Trouwens, na de Malediven zijn Nederland en West-Vlaanderen aan de beurt. De Nederlandse en Belgische regering nemen hier en daar wel een maatregel maar het probleem staat nog altijd achteraan de politieke agenda. Ja, Herman Van Rompuy en Kris Peeters in duikerspak zou misschien ook wel wereldnieuws zijn, al is onze de Noordzee net iets minder telegeniek dan de koraalriffen van de Malediven.'

Eind oktober wordt de videoclip van Nic Balthazar, op muziek van U2, in dertig talen de wereld rond gestuurd. Het filmpje van het onderwaterkabinet kan u bekijken op www.bbc.co.uk

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S